NOS sleept drie Tegels in de wacht

NOS sleept drie Tegels in de wacht

De NOS is bij de uitreiking van de jaarlijkse journalistieke prijs De Tegel drie keer in de prijzen gevallen. In de categorie Nieuws won de NOS, samen met NRC, voor de onthulling dat Nederland verantwoordelijk was voor het bombardement op Hawija in Irak waarbij 70 burgers om het leven kwamen. Nieuwsuur (NOS/NTR) won zelfs twee Tegels. In de categorie Buitenland voor de reportages van Siebe Sietsma en Luuk Mulder over paspoorthandel op Malta en de Stan Storimansprijs voor Ruben Kockx.

Ben Meindertsma en Lex Runderkamp deden namens de NOS onderzoek naar het bombardement in Hawija. Ze werkten daarbij samen met de NRC-journalisten Kees Versteegh en Jannie Schipper. Volgens de jury van De Tegel is het onderzoek naar de gebeurtenissen in Irak zeer zorgvuldig gedaan en was de onthulling van groot maatschappelijk belang. “Zij gingen door, waar anderen al waren gestopt”, citeerde jury-voorzitter Hille van der Kaa uit het juryrapport.

Prijswinnaars Siebe Sietsma en Luuk Mulder doken voor Nieuwsuur in de paspoorthandel op Malta. Sietsma is vooral blij met de prijs omdat hij hoopt dat het erkenning betekent voor het corruptieonderzoek op Malta door de Maltese journalist Daphne Caruana. “Zij werd tijdens haar onderzoek vermoord. Ons verhaal is onderdeel van haar onderzoek, wij zijn doorgegaan met haar werk. Deze prijs betekent dus ook erkenning voor haar werk.”

De Tegel voor het beste camerawerk, de Stan Storimansprijs, ging naar Ruben Kocx voor de manier waarop hij het dilemma van veel kankerpatiënten in beeld bracht: kiezen voor de kwaliteit van leven of langer leven? Volgens hoofdredacteur Joost Oranje van Nieuwsuur heeft Kocx een zeer gevoelig onderwerp op een geweldige manier in beeld gebracht. “Hij is een cameraman met een eigen stijl, zowel technisch, en als mens. Ruben gaat altijd op zoek naar verrassende kaders en compositie, en heeft hier heel integer en toch visueel dwingend de reportages in beeld gebracht.”

De Tegel is de jaarlijkse prijs voor de journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt. Dit jaar was er vanwege de corona-maatregelen geen feestelijke uitreiking in de schouwburg, maar gebeurde dat online. De organisatie heeft niet overwogen om de uitreiking af te blazen. “Juist nu is het zo belangrijk om de journalisten te eren en te zien welke mooie items ze hebben voortgebracht”, zei Hille van der Kaa.

Deel dit artikel