NOS Stories presenteert: De examenklas van 2020

NOS Stories presenteert: De examenklas van 2020

Het centraal examen gaat niet door dit jaar. Dit gebeurt voor het eerst in 75 jaar, wat de bijna tweehonderdduizend huidige eindexamenkandidaten een unieke lichting maakt. Om deze periode vast te leggen, heeft NOS Stories De examenklas van 2020 samengesteld. Een klas van 26 leerlingen uit vmbo, havo en vwo en afkomstig uit heel Nederland, die symbool staat voor alle scholieren die hun middelbareschooltijd nu op een andere manier moeten afsluiten. NOS Stories volgt hen, beantwoordt vragen en helpt met struggles waar het kan, tot de dag waarop de vlag uit kan.  

Voor veel eindexamenkandidaten is het een grote teleurstelling dat het centraal examen is afgelast. Jaren hebben ze toegewerkt naar hun eindexamen en dat gaat nu niet door. Er is geen laatste schooldag, geen eindexamenstunt, en geen spannend telefoontje. Met De examenklas van 2020 doorloopt NOS Stories al deze mijlpalen, zodat alle eindexamenkandidaten van Nederland hun middelbareschooltijd alsnog met een goed gevoel kunnen afsluiten. 
 
Op dit moment blokken de scholieren nog hard voor hun schoolexamens en hebben we het over thuis studeren. Want lukt dat wel, leren op afstand? NOS Stories vraagt experts naar tips en zoekt uit hoe online toetsen werken. Voor een duwtje in de rug kunnen de leerlingen motivatiefilmpjes doorsturen naar hun klasgenoten en vrienden. Onder andere minister Slob, Maradonnie en Rapper Sjors spreken de scholieren bemoedigend toe.  
 
Met een goed gevoel afsluiten 
De komende weken staan er vijf thema’s op de agenda, die staan voor de fases die examenkandidaten normaliter doorlopen: studeren, toekomst, afscheid nemen, het examen en de diploma-uitreiking. De thema’s komen terug in de vlogs van de klas en de journalistieke producties van de redactie. En op een interactieve en digitale manier probeert NOS Stories alsnog datgene te bieden wat de leerlingen dit eindexamenjaar moeten missen.
 
Karina ter Horst, chef NOS op 3 en NOS Stories: “Deze eindexamenlichting is in allerlei opzichten bijzonder. Het is uniek dat zo’n grote groep leerlingen hun middelbareschooltijd anders afsluit dan de 75 jaar daarvoor. We vinden het belangrijk om daar aandacht aan te besteden. Wat doet zo’n ingrijpend besluit met deze tweehonderdduizend scholieren, waar lopen ze tegenaan, wat betekent het voor de kwaliteit van het onderwijs, de waarde van het diploma en de voorbereiding op de vervolgopleiding die nu anders is of ontbreekt? Daar gaan wij in deze periode in allerlei vormen verhalen over maken.”
 
Volg de klas op Instagram: https://www.instagram.com/nosstories/   
Zie alle leerlingen van de klas: https://app.nos.nl/examenklasvan2020/klas
 
NOS Stories 
NOS Stories brengt nieuws uit de belevingswereld van jongeren van ongeveer 13 t/m 18 jaar, op YouTubeInstagram, en op nosstories.nl om hen op de hoogte te houden van het nieuws, uitleg te geven en hen te helpen een mening te vormen. 
Deel dit artikel