NOS Studio Sport Archief: terug naar EK 2000

NOS Studio Sport Archief: terug naar EK 2000

Dit weekend zou Oranje in de Johan Cruijff Arena aan het EK 2020 zijn begonnen. Na twintig jaar weer een EK-duel in Amsterdam. Maar vanwege de huidige coronacrisis is het nog een jaar wachten.
 
De NOS gaat terug naar de laatste EK-duels op Nederlandse bodem: het EK 2000. Hoe het Oranjefeest stroef begon in het openingsduel tegen Tsjechië, vervolgens explodeerde met onder meer winst op Joegoslavië, maar plots eindigde in een nieuw penaltytrauma. De droom om Europees kampioen te worden in eigen land spatte uiteen.
 
Zondagmiddag staat EURO 2000 centraal in de uitzending op NPO 1, NOS.nl en NOS-app, vanaf 15.00 uur. Op de radio gaan we al eerder terug in de tijd, namelijk vanaf vanavond.
 
Vierdelige serie op NPO Radio 1
In Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 wordt er in een vierdelige serie vanaf 10 juni elke woensdagavond tussen 21.00  en 21.30 uur teruggeblikt op het unieke toernooi in Nederland en België. Over de organisatie, de Oranjekoorts, de strijd tussen de voetbaltalkshows en uiteraard de sportieve teleurstelling.
 
Juni in het teken van EK Voetbal
 
In de maand dat aanvankelijk het EK voetbal te zien zou zijn bij de NOS, besteedt NOS Studio Sport iedere zondag in juni aandacht aan een memorabel EK voetbal.
 
21 juni: EK 2004
Het Nederlands elftal reist met een spraakmakend trainersduo naar Portugal. Dick Advocaat is bondscoach, Willem van Hanegem de assistent. Het wordt het toernooi van de persconferenties, de wissel, de kritiek op de bondscoach, de teneur en de terugvlucht.
 
28 juni: EK 2008
Het EK in Oostenrijk en Zwitserland. In de ‘poule des doods’ gaat Nederland onder leiding van bondscoach Marco van Basten vliegend van start. Wereldkampioen Italië wordt overtuigend verslagen en Frankrijk overklast met het ene doelpunt nog mooier dan het ander. In Bern is er een heuse invasie van het Oranjelegioen. Totdat het Rusland van Guus Hiddink  de euforie in een grafstemming liet veranderen. 
 
 
Deel dit artikel