NOS volgt koningspaar in Japan en Zuid-Korea

NOS volgt koningspaar in Japan en Zuid-Korea

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan eind oktober naar Azië voor staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea. Het koninklijk paar is van woensdag 29 tot en met vrijdag 31 oktober in Japan. Op maandag 3 en dinsdag 4 november zijn Willem-Alexander en Máxima vervolgens in Zuid-Korea. Het paar wordt tijdens de bezoeken begeleid door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Kamp van Economische Zaken. De NOS doet in het kielzog van het koninklijk gezelschap ook beide landen aan: op vrijdag 31 oktober en dinsdag 4 november is op NPO 2 een verslag van de staatsbezoeken te zien. De presentatie is in handen van Astrid Kersseboom.

Het bezoek aan Japan is het tweede Nederlandse staatsbezoek aan het land. De eerste keer was in 1991. Toen was Willem-Alexander er ook bij. Hij vergezelde destijds zijn moeder, toenmalig koningin Beatrix, omdat prins Claus ziek was. Het bezoek in 1991 lag erg gevoelig. Veel Nederlanders vonden het ongepast dat de koningin op bezoek ging in Japan, gezien de Japanse invasie van Nederlands-Indië in 1942 en de daaropvolgende bezetting. De koninklijke delegatie is uitgenodigd door de Japanse regering. Normaal gesproken is het het staatshoofd dat een uitnodiging voor een staatsbezoek verstuurt.

Het staatsbezoek richt zich op kennisuitwisseling en nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van energie en land- en tuinbouw. Het staatbezoek bevat verder de gebruikelijke vaste onderdelen als een welkomstceremonie op het Keizerlijk Paleis in Tokyo, een inspectie van de erewacht en een audiëntie met de keizer en keizerin. Ook het staatsbanket op het Keizerlijk Paleis, een ontmoeting met de minister-president en het officiële afscheid van de keizer en keizerin zijn onderdeel van het staatsbezoek.

Zuid-Korea
Op maandag 3 en dinsdag 4 november zijn Willem-Alexander en Máxima vervolgens in Zuid-Korea. Zij zijn uitgenodigd door president Park Geun-hye. Het is de eerste keer dat een Nederlandse vorst een staatsbezoek brengt aan Zuid-Korea. Willem-Alexander is al wel in het land geweest. In 2012 bezocht hij de Wereldtentoonstelling in Yeosu.

Het staatsbezoek heeft als doel de economische betrekkingen te intensiveren en de samenwerking te bevorderen in sectoren als (innovatieve) hightech ontwikkeling, windenergie en ‘agribusiness’. Bondscoach Guus Hiddink reist mee naar Korea als boegbeeld van de economische missie en als lid van de officiële delegatie. Hiddink maakte in 2002 furore als bondscoach van het Koreaanse elftal tijdens het WK van 2002 en heeft kennis van de Koreaanse samenleving en een netwerk in Korea. President Park bracht in maart 2014 nog een officieel bezoek aan koning Willem-Alexander.

NOS Koningspaar in Japan
Vrijdag 31 oktober, 18.55-19.20 uur, NPO 2

NOS Koningspaar in Zuid-Korea
Dinsdag 4 november, 19.20-19.45 uur, NPO 2

 

Deel dit artikel