NOS’er Sven wint EBU-prijs

NOS’er Sven wint EBU-prijs

Geen gewone dag voor videocoördinator Sven van Bijsterveldt vandaag: geregeld werd hij bij zijn werk onderbroken door collega’s die hem feliciteerden. De reden? Hij heeft afgelopen dinsdag in Praag, tijdens de EBU News Assembly, de Gunnar Høidal Award 2014 gewonnen.

De European Broadcasting Union (EBU: het samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen) reikt de prijs jaarlijks uit aan een omroep – of een werknemer daarvan – die de meest waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de Eurovison News Exchange (EVN) in Genève. Via de EVN (zelf een onderdeel van de EBU) wisselen de Europese publieke omroepen videomateriaal uit. Mocht u toevallig op de Duitse tv de Gouden Koets voorbij zien rijden tijdens Prinsjesdag: zo gaat dat dus. 

Criteria voor de Gunnar Høidal Award: de hoeveelheid videomateriaal die wordt aangeboden, de snelheid waarmee dat gebeurt, hoe goed erover wordt gecommuniceerd (correcte inhoudsbeschrijvingen en quote-vertalingen) en de kwaliteit van het materiaal. En dat deed de NOS het afgelopen jaar dus heel goed. Dat wil zeggen: Sven. Want hij kreeg de Award op persoonlijke titel. Al relativeert hij meteen: “Heel fijn dat die prijs op naam staat, maar je kunt alleen maar aanbieden wat je hebt. En als dat kwalitatief slecht is, begin je nog niks.”

En wat leverde de NOS dit jaar zoal aan buitenlandse omroepen? In de eerste plaats: nu al 540 bijdragen (tegen 512 in heel 2013). Vooral videobeelden die te maken hadden met de ramp met de MH17, natuurlijk. De aankomst in Nederland van de stoffelijke overschotten, de tocht van de rouwauto’s daarna, de halfstok hangende vlaggen tijdens de Dag van Nationale Rouw. De bijdragen van correspondenten David Jan Godfroid en Gert-Jan Dennekamp vanuit Oekraïne. Maar ook de gekte hier tijdens het WK voetbal in Brazilië deed het goed over de grens. En het welhaast iconische beeld van de Amerikaanse president Obama voor de Nachtwacht, voorafgaand aan de NSS-top van eind maart.

En dat ging dus allemaal snel en adequaat naar het EBU/EVN-zenuwcentrum in Genève.

Foto: Sven met de oorkonde

Deel dit artikel