NPO 2 op 22 juli ‘Vierdaagsezender’

NPO 2 op 22 juli ‘Vierdaagsezender’

Vrijdag 22 juli staat NPO 2 een groot deel van de dag in het teken van de Nijmeegse wandelvierdaagse. De reden: het is de honderdste keer dat die plaatsvindt. Daarom ook hebben de NOS, KRO-NCRV en Omroep Gelderland de handen ineengeslagen voor een live-uitzending op de dag van de intocht. Het trio Dionne Stax, Fons de Poel en Harm Edens neemt de presentatie voor z’n rekening.

Gingen in 1909 nog zo’n driehonderd wandelaars van start, inmiddels is de Vierdaagse uitgegroeid tot een evenement met ruim 45.000 deelnemers uit zo’n zestig landen, dat met zeker een miljoen bezoekers in vier dagen tijd het Nijmeegse centrum op z’n kop zet.

Fons de Poel ontvangt gasten en er wordt geschakeld met Dionne Stax ‘in de koers’ (het is haar achtste Vierdaagse) en met Harm Edens die ’s morgens bij de start staat en ’s middags de wandelaars onthaalt op de ‘Via Gladiola’. Verslaggevers langs de route maken reportages over onder meer de talloze vrijwilligers, de pleisterplaatsen en de horeca langs het parcours. Vanzelfsprekend wordt uitgebreid teruggekeken op de lange geschiedenis van het evenement dat ooit begon als een vierdaagse mars voor militairen. Hoe veranderden in al die jaren de zeden en gewoonten? Wat werd en wordt er gezongen? Wat waren de opmerkelijkste gebeurtenissen? En wie de opmerkelijkste deelnemers?

100ste Vierdaagse
Vrijdag 22 juli, NPO 2
07.00-10.15 uur: live programma met presentatie
10.15-13.15 uur: live beelden van de finish zonder commentaar
13.15-18.15 uur: live programma met presentatie

Deel dit artikel