De berichtgeving van de NOS over de (gevolgen van) klimaatverandering is controleerbaar en laat de economische, politieke, wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen zien. Ook laat de NOS over meerdere kalenderjaren een substantiële eigen inzet zien op de diverse platforms die NOS Nieuws moet bedienen. Zo luidt de conclusie van Ombudsman voor de publieke omroepen, Margo Smit, die een klacht van belangenorganisatie XR Nieuwsmedia over de klimaatberichtgeving van de NOS ongegrond verklaart.
Als hoofdredactie zijn we vanzelfsprekend blij met de conclusie. Klimaat is al lange tijd een journalistieke prioriteit van NOS Nieuws, onder meer vastgelegd in recente jaarplannen van de hoofdredactie. Dat blijkt uit het grote aantal nieuws en verdiepende verhalen op onze platforms, die voortkomen uit de samenwerking tussen specialisten van onze verschillende redacties.
XR Nieuwsmedia (van Extinction Rebellion) diende begin dit jaar een klacht in bij de Ombudsman van de NPO. Smit vat de klacht als volgt samen: “De NOS besteedt onvoldoende aandacht aan nieuws en actualiteit over de klimaat- en ecologische crisis. De frequentie en kwaliteit van de verslaggeving staan niet in verhouding tot de omvang, complexiteit, en het publieke belang van het onderwerp.” Onze hoofdredacteur Marcel Gelauff schreef destijds al deze uitgebreide reactie op de bezwaren.
“Op grond van de wettelijke taak, de missie en het genrebeleidsplan Journalistiek van de NPO kán de NOS simpelweg niet doen wat de klager eist: ertoe besluiten om al het nieuws door een klimaatbril te zien en beoordelen”, schrijft Smit. “De publieke nieuwsorganisatie NOS dient onafhankelijk, betrouwbare en relevante nieuwskeuzes te maken, voor een breed publiek en op grond van brede journalistieke criteria.” Als hoofdredactie voegen we daar graag aan toe dat doen wat XR Nieuwsmedia vraagt journalistiek veel te beperkt zou zijn.
De Ombudsman doet ook enkele aanbevelingen. Zo schrijft ze: “verantwoording door NOS Nieuws over werkwijze en uitgangspunten, ook over klimaatverslaggeving, mag frequenter gebeuren. Het publiek kan het dan met keuzes niet eens zijn, maar ze zijn wel expliciet en transparant gemaakt”. Deze en andere adviezen – zoals het steeds weer tegen het licht houden van de eigen journalistieke keuzes en criteria – nemen we graag ter harte. Want, zoals de Ombudsman mooi formuleert: “Dát is de taak waaraan de journalistiek bij NOS Nieuws voldoet: het onafhankelijk en betrouwbaar brengen van het relevante nieuws aan een breed publiek. Niet de megafoon zijn van één thema of belang.”
Lees hier het artikel van de Ombudsman zelf
En lees hier het hele rapport over de klimaatberichtgeving van de NOS
Hoofdredactie NOS Nieuws, 31 augustus 2022
Foto ANP