Olympisch afscheid Mart Smeets in Rio

Olympisch afscheid Mart Smeets in Rio

Na 42 jaar komt voor Mart Smeets de finish van zijn NOS-loopbaan in zicht. Decennia lang was hij hét gezicht van NOS Studio Sport. Presentator, commentator en verslaggever: Mart Smeets was het allemaal. “De beste presentator die dit land heeft gekend”, aldus NOS Sport-hoofdredacteur Maarten Nooter. Inmiddels is Smeets 69. Tijd voor een afscheid in stijl. En dat komt er, op het allerhoogste niveau: de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

“Mart is niet van recepties en toespraken”, zegt Nooter. “De enige manier om gepast afscheid te nemen is door hem te laten werken. Zo zit hij in elkaar. Een mooie laatste klus, een stevige job en ook nog eens op het grootste en mooiste sportpodium van de wereld: Mart gaat voor ons commentaar geven bij het Olympisch basketbaltoernooi. Iedere dag, op een vaste tijd, de beste wedstrijd en helemaal aan het eind – live – de finale. Letterlijk en figuurlijk dus. Een prachtig podium, met vedetten en sterren. Een podium dat past bij de status van Mart Smeets. Maar ook een buitenkans voor ons, want door het tijdsverschil kunnen we dit keer lekker veel basketbal laten zien. Bij de Spelen valt dat in de concurrentie met andere topsport meestal over de rand”, aldus Nooter. 

In de aanloop naar het Olympische afscheid zal Mart Smeets bovendien als vanouds een aantal reportages maken en een paar keer commentaar geven bij het wielrennen. Nooter: “En dan dus het afscheid, zo hebben we het samen afgesproken. De finishstreep ligt in Rio, met op de laatste dag van de Spelen, vlak voordat de vlam dooft, live de basketbal-finale, Marts Finale.”

Mart Smeets: “Rond de Amstel Gold Race in april, de koers waarin ik in 1974 debuteerde in de wielersport, neem ik afscheid van de wielerverslaggeving. Dat doe ik met de mensen met wie ik al die jaren heb samengewerkt. In Rio zal ik vervolgens via een “klein dunkje” de NOS verlaten. Een club met een bijzondere nestgeur waarvoor het al die jaren heel prettig werken was. De voorbereiding op het toernooi in Rio is inmiddels begonnen.”

Jan de Jong, algemeen directeur NOS: “Mart was een van de redenen waarom ik 23 jaar geleden zo dolgraag bij NOS Studio Sport wilde werken. Een icoon. Een vedette. Mart is de Johan Cruijff van de presentatoren. Mart heeft televisiegeschiedenis geschreven. Niemand zal ooit meer zo veel uur live televisie maken als hij. Mart is een allrounder en kan alles. Presenteren, commentaar geven, filmpjes maken, inspreken, duiden, interviewen en vooral improviseren. Mart, er is geen betere. En daarom is het  zeer gepast om op het grootste sportpodium ter wereld afscheid te nemen”.

In 2012 bereikte Smeets de pensioengerechtigde leeftijd, maar hij bleef als freelancer aan de NOS verbonden. Met het Olympisch basketbaltoernooi in Rio de Janeiro maken Smeets en de NOS de cirkel rond. De sportloopbaan van Mart Smeets begon immers ook met basketbal. Smeets beoefende die sport zelf jarenlang op het hoogste niveau. De oud-international kwam in 1973 als journalist binnen bij NOS Studio Sport. In de jaren daarna groeide hij uit tot hét sportgezicht van de Nederlandse televisie. Schaatsen, wielrennen, Olympische Spelen, voetbal, Elfstedentochten en heel veel meer. Mart Smeets werd een icoon van de publieke omroep.

Deel dit artikel