OM: filmpje Tarik Z niet strafbaar, NOS doet toch aangifte

OM: filmpje Tarik Z niet strafbaar, NOS doet toch aangifte

Het verschijnen van de video van Tarik Z. heeft veel indruk gemaakt op iedereen die voor de NOS werkt. Vanzelfsprekend komen er herinneringen terug. Wat 6 jaar geleden door de collega’s is ervaren, draag je mee. Zoals dat met gevoelens van onveiligheid gaat. Het filmpje van gisteravond roept die herinneringen en die gevoelens van onveiligheid direct weer op, zegt algemeen directeur Gerard Timmer.

“Het OM beoordeelt het filmpje als zijnde niet strafbaar. De NOS beoordeelt de bredere context. En we verbinden het met wat zich 6 jaar geleden heeft afgespeeld. Dat was ontwrichtend voor de NOS en voor de journalisten die voor de NOS werken. Én het heeft maatschappelijk ook veel losgemaakt. Dit filmpje staat om die reden niet op zichzelf. De NOS vindt ook dat het in die bredere context beoordeeld moet worden. Daarom wordt er toch aangifte gedaan.” 

“Deze video leidt direct tot het gevoel van intimidatie en onveiligheid”, zegt Timmer. “Dat is niet hoe je je werk wil doen. Journalisten niet. Niemand niet. Naast het doen van aangifte beoordelen we het ook binnen de afspraken die rond Persveilig (een gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie) zijn gemaakt. En daarom is aangifte op z’n plaats.”

Deel dit artikel