De Ombudsman voor de publieke omroepen, Margo Smit, deed na een klacht van een kijker onderzoek naar de berichtgeving van de NOS over de onrust in Stampersgat na een dodelijk schietincident eerder dit jaar. Volgens deze kijker was de berichtgeving tendentieus. De Ombudsman concludeert dat de NOS redactionele vrijheid heeft om de invalshoek te bepalen.
In het Brabantse Stampersgat werd in juli een man door zijn buurman doodgeschoten. Hierna ontstond er onrust in de Brabantse plaats. De NOS maakte een reportage over deze onrust. Hierin werd ook benoemd dat er meerdere lezingen waren over het motief en daarmee de aanleiding voor de onrust. Volgens de ene lezing ging het om een ruzie over een parkeerplaats en bij de andere lezing om een racistisch motief.
De Ombudsman is tot de conclusie gekomen dat het racistische motief weliswaar uitgebreider aan bod kwam in de reportage, maar dat dit logisch is omdat de reportage over de ontstane onrust ging en niet over het incident zelf. “De kijker is het misschien niet eens is met de insteek die de NOS heeft gekozen bij de reportage, maar het staat een redactie vrij om te kiezen waarover ze een item willen maken en met welke insteek dat is”, staat er in het verslag van de Ombudsman.
De kijker vond ook dat de NOS door haar reportage de verdachte al in een vroeg stadium “veroordeeld voor religieus geïnspireerd geweld”. Deze bewering wordt volgens de Ombudsman echter niet ondersteund door wat er daadwerkelijk wordt getoond in de reportage. De reportage gaat over de ontstane onrust. De NOS geeft daarin de feiten weer.
Kijk hier voor een volledig verslag van het onderzoek van de Ombudsman
Foto: SQ Vision Mediaproducties