Onderzoeksprijs voor NOS en Nieuwsuur

Onderzoeksprijs voor NOS en Nieuwsuur

De NOS en Nieuwsuur hebben een Loep, de jaarlijkse prijzen voor onderzoeksjournalistiek, gewonnen. De NOS viel in de prijzen voor het verhaal over het bombardement van Nederlandse F-16’s op de Iraakse stad Hawija in 2015. Nieuwsuur kreeg een prijs voor het onderzoek naar de paspoorthandel vanuit Malta. 

Het NOS-verhaal over het Nederlandse bombardement op Hawija is gemaakt door researchredacteuren Ben Meindertsma en Lex Runderkamp. Ze deden dat samen met journalisten Kees Versteegh en Jannie Schipper van NRC. Door het bombardement werd een complete wijk in Hawija verwoest. Hierbij vielen zeker 70 burgerdoden.

Meindertsma en Runderkamp en hun collega’s van NRC ontvingen voor het verhaal een Loep in de categorie Opsporende Journalistiek. “Een topverhaal met grote impact”, oordeelde de jury.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff is trots op beide collega’s. “Het is een welverdiende erkenning voor hun doorzettingsvermogen en journalistieke kwaliteit. En voor een heel belangrijk verhaal, omdat het voor zoveel staat.”

Nieuwsuur-verslaggever Siebe Sietsma en redacteur Luuk Mulder ontdekten dat de regering van Malta in 2014 miljoenen euro’s verdiende aan de verkoop van Maltese paspoorten. Ze ontvingen hiervoor een Loep in de categorie Signalerende Onderzoeksjournalistiek. De jury spreekt van vakwerk, goede onderzoeksjournalistiek en een genot om naar te kijken.

Hoofdredacteur Joost Oranje van Nieuwsuur is ‘blij en trots’: “Het is een klassiek onderzoeksjournalistiek project, waar Nieuwsuur graag in wil excelleren. Het is ontzettend fijn te zien dat dat wordt gewaardeerd”, zegt Oranje.

Beide verhalen wonnen eerder dit jaar al een Tegel. Dat is de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs.

Deel dit artikel