Online special: Lagos, de stad die uit haar voegen barst

Online special: Lagos, de stad die uit haar voegen barst

Er is in Europa veel om te doen: migranten en de plek waar ze gehuisvest worden. De migratie van jonge Afrikanen naar ons continent is één van de belangrijkste onderwerpen op een top in Ivoorkust met Europese en Afrikaanse leiders.

Wat veel mensen in Europa niet weten, is dat Afrikaanse landen te maken krijgen met een nog veel grotere migratiestroom. De meeste Afrikanen trekken niet naar Europa, maar van het Afrikaanse platteland naar de Afrikaanse stad. Aan het eind van deze eeuw zullen daardoor dertien van de twintig grootste steden ter wereld in Afrika liggen.

Dat daar problemen van komen, wordt nergens duidelijker dan in het Nigeriaanse Lagos, de grootste en snelst groeiende stad van Afrika. Nu al wonen er naar schatting 21 miljoen mensen, en nog steeds komen er elke dag zo’n 2000 migranten aan, vier keer meer dan gemiddeld in heel Europa. De stad is lawaaierig, smerig en vol. Er zijn te weinig scholen, huizen en ziekenhuizen. Inwoners vechten om ruimte. Lagos is survival of the fittest.

Hoe is het om te leven in de chaos van deze megastad? In deze bijzondere onlineproductie portretteert NOS-correspondent Elles van Gelder drie inwoners van Lagos, die elk vanuit een eigen perspectief kijken naar de problemen en de kansen van hun stad. Door hun ogen beleven we hoe het is te leven in de stad die uit haar voegen barst.

Deel dit artikel