Opening Amsterdamse Noord/Zuidlijn live op NPO 1

Opening Amsterdamse Noord/Zuidlijn live op NPO 1

Vijftien jaar nadat de eerste spa de grond in ging is de Noord/Zuidlijn, de nieuwe Amsterdamse metrolijn, klaar. De gemeente Amsterdam organiseert zaterdag 21 juli een feestelijke opening, waarvan de NOS verslag doet, zowel rechtstreeks aan het einde van de ochtend als via een terugblik aan het begin van de avond. Beide uitzendingen worden gepresenteerd door Dionne Stax.

In metrostation Centraal Station, dat vanwege z’n afmetingen en hoogte ook wel ‘de kathedraal’ wordt genoemd, houdt cabaretier Martijn Koning een korte conférence over de soms bewogen totstandkoming van de Noord/Zuidlijn. De nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, houdt een presentatie, waarna de officiële openingshandeling wordt verricht, begeleid door muziek van het Nederlands Kamerorkest. Vervolgens nemen de paar honderd genodigden de allereerste officiële metro naar de andere kant van het IJ, naar het noordelijke eindpunt: station Noord.

De Noord/Zuidlijn is een kleine tien kilometer lang en heeft zo’n drie miljard euro gekost. De aanleg kwam vooral in het nieuws door vertragingen en forse kostenoverschrijdingen als gevolg van onder meer verzakkingen van woonhuizen aan de Vijzelgracht en aannemers die failliet gingen. Minder in het oog sprong het vrijwel probleemloze boorproces van de tunnel door de slappe Amsterdamse ondergrond. En ingenieurs wijzen graag op het huzarenstukje onder het Centraal Station, waar dwars onder het stationsgebouw en de sporen een gracht werd uitgegraven om er een tunneldeel in te varen en af te zinken.

NOS Opening Noord/Zuidlijn
Zaterdag 21 juli
10.20-11.16 uur, NPO 1
19.13-19.51 uur, NPO 1

Deel dit artikel