Opening Jeroen Bosch jaar bij NOS

Opening Jeroen Bosch jaar bij NOS

Op 12 februari 2016 opent koning Willem-Alexander in het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie (12 februari t/m 8 mei 2016). Deze tentoonstelling vormt het hoogtepunt van een internationale culturele manifestatie waarmee het 500ste sterfjaar van het genie Jeroen Bosch groots en feestelijk wordt herdacht in zijn geboortestad. Een unieke expositie omdat nog nooit zoveel werken van deze Middeleeuwse schilder bij elkaar te zien zijn geweest. 

Zo komen topstukken uit vooraanstaande musea uit de hele wereld naar ’s-Hertogenbosch. Zoals De Hooiwagen uit Museo Nacional del Prado (Madrid), Het Narrenschip uit Musée du Louvre (Parijs), en De Dood en de vrek uit de National Gallery of Art (Washington).

In samenwerking met Omroep Brabant doet de NOS om 13.15 uur live verslag van de openingsceremonie en om 20.30 uur is een speciaal programma op NPO 2. Dionne Stax (NOS) en Tessel Linders (Omroep Brabant) presenteren de live-uitzending.Linders doet verslag vanaf het plein bij de kathedraal en het voorhof van het Noordbrabants Museum. ’s-Middags is bij Stax onder anderen kunsthistoricus en projectleider van het Bosch Research and Conservation Project Mathijs Ilsink te gast.

De expositie biedt namelijk nieuw perspectief op Jeroen Bosch dankzij het recente onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Dit internationale team van deskundigen onder leiding van Jos Koldeweij en Matthijs Ilsink heeft de afgelopen zes jaar voor het eerst vrijwel het gehele oeuvre van de meester Bosch wereldwijd intensief en systematisch onderzocht en gedocumenteerd met behulp van de nieuwste technieken.

Recent maakte het team bekend dat het schilderij ‘De verzoeking van de heilige Antonius’ aan Jeroen Bosch kan worden toegeschreven. Het paneel stond jarenlang in de kelder van het Nelson-Atkins Museum of Art in de Amerikaanse stad Kansas City omdat iedereen ervan uitging dat het schilderij was gemaakt door een leerling. ‘De heilige Antonius’ is ook op de expositie te zien.

NOS Opening Jeroen Bosch jaar

Vrijdag 12 januari
Rechtstreeks 13.15 – tot 15.00 uur  NPO 1
20.28 – tot 21.00 uur  NPO 2
Presentatie: Dionne Stax (NOS) en Tessel Linders (Omroep Brabant)

 

Deel dit artikel