Opening Monument MH17

Opening Monument MH17

Op maandag 17 juli wordt, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Rutte, het Nationaal Monument MH17 geopend. Het is dan precies drie jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, boven Oekraïne werd neergeschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren 193 Nederlanders. De NOS wijdt twee uitzendingen aan de openingsplechtigheid: een in de middag en een in het begin van de avond. De presentatie is in handen van Jeroen Overbeek.

In de middaguitzending is de officiële openingsceremonie – in aanwezigheid van nabestaanden, het koningspaar, de premier, andere hoogwaardigheidsbekleders en belangstellenden – rechtstreeks te volgen. Centraal staat de herdenking van de slachtoffers middels het één voor één voorlezen van hun namen. ’s Avonds blikt Jeroen Overbeek terug op de ceremonie met een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen. Ook zijn er gesprekken met nabestaanden.

Het monument
Het Nationaal Monument MH17 staat in Park Vijfhuizen, dat grenst aan Schiphol. Het is tot stand gekomen op initiatief van de nabestaanden. Elk slachtoffer wordt herdacht met een eigen boom, voorzien van een naamplaatje. Met elkaar vormen de 298 bomen een nieuw bos. In het hart daarvan staat een gedenkteken met de namen van alle slachtoffers.

Monument MH17
Maandag 17 juli
13.55-15.30 uur, NPO 1
19.02-19.48 uur, NPO 1

Deel dit artikel