Over de term ‘islam’ in ons publieksonderzoek

Over de term ‘islam’ in ons publieksonderzoek

De NOS heeft al meerdere malen een publieksonderzoek gehouden in de aanloop naar verkiezingen. Dat doen we ook dit jaar. De bedoeling daarvan is niet om tot een representatieve enquête te komen, maar om een beter beeld te krijgen van wat er in de samenleving leeft, zodat we betere en meer diverse onderwerpen kunnen maken.

In dit onderzoek hebben we onder meer de vraag gesteld waar mensen zich zorgen over maken. We hebben daarbij de belangrijkste speerpunten van politieke partijen opgenomen om zo ons publiek de kans te geven zich erin te herkennen. Omdat er politieke partijen zijn die zich zorgen maken over de invloed van islam, staat deze daarbij ook vermeld.

Op sociale media krijgen we daar nu veel reacties en kritiek op. Dat begrijpen we als we die reacties lezen.

Het is daarom goed om hier nadrukkelijk te zeggen, dat we als redactie met het opnemen van het woord ‘islam’ niet doelen op het geloof zelf. Maar het is een feit dat een deel van Nederland zorgen heeft over de invloed van de islam. Die zorg bestaat en daar willen we vanuit onze journalistieke opdracht meer inzicht in hebben en over berichten. Het was wel beter geweest als we dat anders hadden geformuleerd, bijvoorbeeld door ‘islamitische invloeden’ in de vragenlijst op te nemen.

Op ons publieksonderzoek zijn inmiddels ruim 40.000 reacties binnengekomen. De afspraak was dat de vragenlijst vier dagen open zou staan. Morgen is de laatste dag, dan wordt het afgesloten. Bij volgende verkiezingen zullen we bekijken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan.

Marcel Gelauff
Hoofdredacteur NOS Nieuws

Deel dit artikel