Paralympische sport bij de NOS

Paralympische sport bij de NOS

NOS Sport bericht over topsport. Dus over de beste wielrenners, de beste schaatsers, de beste volleyballers enzovoort enzovoort. Het is onze wettelijke taak om die (top)sport te verslaan. NOS Sport doet niet aan sporten voor bepaalde categorieën, dus geen Jeugd Olympische Spelen, geen Gay-games, geen toernooien voor spelers onder de 23, geen amateurvoetbal.

Een uitzondering vormt zo langzamerhand de gehandicaptensport. De paralympische sport maakt immers, zowel in Nederland als wereldwijd, enorme ontwikkelingen door. Relevanter. Beter. Internationaler. Competitiever. Rolstoeltennis is daar een goed voorbeeld van. Waar we op de banken staan als er met Kiki Bertens eindelijk eens een landgenote de halve finale van een Grand Slam haalt, was het in het paralympische tennis tot voor kort precies andersom. Daar was het pas nieuws als er géén Nederlander in de finale stond. Dat is nu vaak anders. Want ook die tak van paralympische sport wordt breder. En daarmee stijgt het niveau. Zoals dat dus voor de hele paralympische sport geldt.

In het spoor van die ontwikkeling hebben wij onze koers bijgesteld. Op radio, televisie, internet en teletekst is er nu geregeld aandacht voor paralympische sport. Niet dat we ineens al die takken van sport inclusief uitslagen en ranglijsten op de voet volgen, zoals we dat bij valide tennis, voetbal en schaatsen doen. Maar we richten ons wel op opvallende prestaties, verhalen en sporters met ‘een gezicht’, zoals snowboardster Bibian Mentel. Eigenlijk zoals we dat bij windsurfen of motorcross doen. Dorian van Rijsselberghe en Jeffrey Herlings krijgen bij ons behoorlijk wat aandacht. Maar het is niet zo dat we alle wedstrijden op televisie laten zien en alle uitslagen voorlezen. Ook wij moeten keuzes maken. Iedere dag weer. En dan ook nog eens per platform. Op Teletekst bijvoorbeeld kunnen we veel completer zijn dan in het Sportjournaal.

Paralympische sport hoort er ook bij ons inmiddels dus bij. Het gaat in die sector allang niet meer om deelnemen, maar om winnen. Niet meer om hoe knap het is dat iemand kan sporten, maar hoe goed hij of zij is. Zo willen de atleten dat zelf ook. “Reken mij af op mijn prestaties”, zegt atlete Marlou van Rhijn; “niet op mijn handicap”.  

 

Hoofdredactie NOS Sport

Deel dit artikel