Persconferentie Kinderombudsman voor basisscholieren

Persconferentie Kinderombudsman voor basisscholieren

Kinderombudsman Marc Dullaert werd vanochtend het hemd van het lijf gevraagd door basisscholieren uit de groepen 6, 7 en 8. Dat gebeurde tijdens een speciale kinderpersconferentie bij Beeld en Geluid in Hilversum. Het onderwerp van de persconferentie was 25 jaar kinderrechten in Nederland. Morgen wordt gevierd dat het VN-Kinderrechtenverdrag 25 jaar bestaat. Schoolklassen uit heel Nederland hebben live via internet meegekeken. De persconferentie was een initiatief van het NOS Jeugdjournaal en Beeld en Geluid en werd gepresenteerd door Jeugdjournaal-presentator Milouska Meulens.

Behalve meekijken, hebben schoolklassen vandaag actief meegedaan aan de kinderpersconferentie door vragen in te sturen en mee te stemmen op stellingen. Vragen zoals ‘Waarom is een Kinderombudsman nodig in Nederland?’ en ‘Welke problemen komen het meest voor bij kinderen?’ zijn voorbijgekomen. Kinderen blijken verder geïnteresseerd te zijn in het onderwerp pesten, hoe we dit probleem kunnen oplossen en of meneer Dullaert zelf weleens gepest is. Dullaert antwoordde daarop dat hij zelf nooit gepest is of heeft, maar het weleens heeft zien gebeuren. “Er was een jongen in mijn klas die pestte. Als zoiets gebeurt, vind ik dat je samen met je klasgenoten moet opkomen tegen pesten en er wat van moet zeggen.”

 

Marc Dullaert sprak zich ook uit over beleidsontwikkeling in Nederland en de participatie van kinderen hierbij. Dullaert vindt dat politici beter moeten luisteren naar kinderen. “Kinderen worden als tweederangsburgers behandeld in Nederland”, stelt hij. “In het Kinderrechtenverdrag staat in artikel 12 dat kinderen hun mening mogen laten horen over kwesties die hen aangaan. Toch worden er nu in Nederland veel zaken beslist die kinderen aangaan, zonder kinderen te vragen wat zij ervan vinden.”

De Kinderombudsman vertelde verder dat kindermishandeling volgend jaar extra hoog op de agenda komt. “In oktober maken de kinderombudsmannen uit Europa een gezamenlijk plan om kindermishandeling tegen te gaan. Dit zullen we voorleggen aan de Europese Commissie.”

Dullaert is de eerste Kinderombudsman van Nederland. Hij zet zich al jaren in voor de rechten van het kind. Dullaert is tevens de oprichter van de Stichting KidsRights en de bedenker van de Internationale Kindervredesprijs. 

Deel dit artikel