Personeelsbijeenkomst NOS na incident in studio

Personeelsbijeenkomst NOS na incident in studio

Tijdens een inderhaast belegde personeelsbijeenkomst kwam NOS algemeen directeur Jan de Jong vrijdagochtend terug op de gebeurtenissen van de donderdagavond. Even voor 20.00 uur verschafte een gewapende man zich toegang tot de NOS en dwong een receptionist annex beveiliger begeleiding af naar de Journaalstudio. Deze bleef beheerst, praatte onderwijl rustig op hem in en ging hem uiteindelijk voor naar de studio van waaruit de dagjournaals worden uitgezonden. Daar werd de jongeman met pistool al snel door de politie overmeesterd.

Jan de Jong noemde de twee medewerkers van Trigion “helden van de beveiliging” omdat zij onderkoeld reageerden en met doortastend optreden erger wisten te voorkomen. Op de drukbezochte personeelsbijeenkomst waren ook de Hilversumse burgemeester Broertjes en vertegenwoordigers van politie, Trigion en Slachtofferhulp aanwezig. Vragen van NOS’ers werden door hen beantwoord en ook was er ruimte voor het delen van ervaringen en emoties.

Vol lof was Jan de Jong ook voor de overige dienstdoende medewerkers: “Alles is goed gegaan, op alle momenten. Ondanks de zenuwen in de benen en de oplopende emoties, is door iedereen professioneel gereageerd. Daardoor konden we relatief snel weer op zender”.

De beveiliging van het NOS-gebouw is optimaal maar een situatie als deze kun je nooit helemaal voorkomen, meent De Jong. In ieder geval wordt het beveiligingsprotocol opnieuw bekeken en waar nodig aangescherpt, maar nieuwe maatregelen moeten wel realistisch zijn. Ook burgemeester Pieter Broertjes en Erik van der Hulst, districtschef van de politie Gooi en Vechtstreek spraken van een optimaal beveiligd pand.

’s Middags was er een bijeenkomst speciaal voor de pers. In de bijlage de tekst die algemeen directeur Jan de Jong bij deze gelegenheid uitsprak.

Deel dit artikel