Podcast De Onbekende Cruijff

Podcast De Onbekende Cruijff

‘Dingen die we nog niet weten’ – van de makers van Andere Tijden Sport

25 april 2022 was het de 75e geboortedag van het fenomeen Johan Cruijff. Een man met vele kwaliteiten en vele gezichten. Maar weinig bleef onbekend in zijn leven. Of toch niet? In de vierdelige podcast ‘De Onbekende Cruijff’ brengen de makers van Andere Tijden Sport een aantal minder bekende kanten uit het leven en de voetbalcarrière van Cruijff voor het voetlicht. Wat gebeurde er bijvoorbeeld tijdens de overval op de familie Cruijff in Barcelona in de jaren zeventig? En hoe zat het met het uitstapje van Cruijff naar Feyenoord?

In 1977 werden Cruijff en zijn familie slachtoffer van een brute, gewapende overval in Barcelona. De overvaller had de aanslag minutieus gepland. In de podcast is onder andere te horen welke gevolgen deze traumatische ervaring had voor Cruijff, zijn gezin en zijn voetbalcarrière. Was dit de reden dat Johan bedankte voor het WK in 1978? Ook kom je meer te weten over Cruijffs transfer naar Feyenoord. Hij maakte Feyenoord in 1984 landskampioen, maar de club wilde Cruijff eigenlijk al tien jaar eerder naar Rotterdam halen. Wat had het Belgische Waregem daarmee te maken? In de andere afleveringen hoor je of Cruijff een weldoener was of juist een op geld beluste man. En kom je te weten wat er precies gebeurde achter de slagboom van de Arena op 24 maart 2011, toen de zogenaamde ‘fluwelen revolutie” bij Ajax ontplofte. Deze bewuste dag zette de toon voor een jarenlange strijd om de macht bij Ajax.

Inleiding door Tom Egbers

De vier afleveringen worden voorafgegaan door een zogenaamde ‘nulde aflevering’. Daarin staat Tom Egbers, die elke afzonderlijke aflevering ook inleidt, stil bij zijn eigen ervaringen en ontmoetingen met Johan Cruijff. Ze werkten een aantal jaren samen bij de NOS, waar Cruijff rondom voetbalwedstrijden van de Champions League en het Nederlands Elftal analyseerde. Tom maakte hem dan ook mee achter de schermen, en leerde Cruijff op die manier van heel dichtbij en persoonlijk kennen.

De podcast “De Onbekende Cruijff’ is hier en in de NPO Luister-app te beluisteren, en op de overige bekende podcast-apps.

Deel dit artikel