NOS-journalisten Fatima Bajja en Gulsah Ercetin groeiden op in twee werelden. Als dochters van gastarbeiders die zestig jaar geleden vanuit Marokko en Turkije naar Nederland kwamen, groeiden zij op met de tradities en gebruiken van hun ouders. In de NPO Radio 1-podcast Twee Werelden onderzoeken Fatima en Gulsah maatschappelijke onderwerpen waarbij deze twee werelden schuren en botsen.
In de eerste aflevering, die afgelopen vrijdag verscheen, onderzoeken Fatima en Gulsah waarom steeds meer Nederlandse moslims in Nederland begraven willen worden. Is er dan wel genoeg plaats voor islamitische begraafplaatsen, waar eeuwige grafrust een voorwaarde is? Zo spreken ze met de burgemeesters Ahmed Marcouch van Arnhem en Jos Wienen van Haarlem. Ook PEC Zwolle-voetballer Davy van de Berg denkt, sinds hij is bekeerd tot de islam, na over waar hij begraven wil worden.
Aflevering 2 verschijnt aanstaande vrijdag en gaat over de gezondheidszorg. De Nederlandse manier van communiceren botst soms nogal met die uit andere culturen: bijvoorbeeld als het gaat om het levenseinde. De Nederlandse directheid – bijvoorbeeld bij slechtnieuwsgesprekken – landt niet altijd even goed bij mensen met een andere culturele achtergrond. Fatima en Gulsah spreken met artsen en verpleegkundigen, en met familieleden van patiënten over hoe je ziektes en de dood bespreekbaar maakt. Waar het schuurt, maar ook waar de oplossingen liggen om dichter tot elkaar te komen.
In aflevering 3, die vrijdag 30 juni online gaat, is het onderwerp arbeidsmigratie. Hoe kwamen de ouders van Fatima en Gulsah naar Nederland? Waar liepen zij tegenaan? En worden nu dezelfde fouten gemaakt als toen met hun ouders? Zo spreken ze met kinderen van voormalige gastarbeiders uit Turkije en met Bulgaarse arbeidsmigranten die hier werken, maar tegen dezelfde problemen aanlopen als zestig jaar geleden.
NOS-podcast Twee Werelden
Hier en in de NPO Luister-app te beluisteren, en op de overige bekende podcast-apps
Nieuws
20-06-2023