Op de dag dat bij het Nationaal Indië-monument in Roermond de zogenoemde politionele acties worden herdacht, brengt de NOS een programma waarin die bloedige episode in de vaderlandse geschiedenis van meerdere kanten wordt belicht. Naast beelden van de herdenking komen in gesprekken en reportages de Nederlandse én Indonesische kijk op de gewelddadigheden aan de orde. Want ‘politionele acties’, was dat niet gewoon een mooie term voor oorlog?
Zeventig jaar geleden, op 21 juli 1947, begon de eerste van twee militaire operaties waarmee Nederland zijn gezag in de toenmalige kolonie wilde herstellen. De onafhankelijkheidsstrijd kostte het leven aan ruim 5000 Nederlandse militairen, veelal dienstplichtigen, en aan zo’n 100.000 Indonesiërs. Naar de gewelddadige dekolonisatie van Nederlandsch-Indië heeft de Nederlandse regering een grondig wetenschappelijk onderzoek gelast, dat binnenkort begint en zeker vier jaar gaat duren.
Tegen deze achtergrond praat presentator Rob Trip met onder anderen historicus Gert Oostindie. Ook zijn er reportages te zien, zoals over het dorpje Ter Aar, waarvandaan maar liefst negentig jongens naar Indië vertrokken om te vechten. Een veteraan uit het dorp en de zoon van een andere veteraan vertellen over de sporen die dat trok in de gemeenschap en in hun levens. Ook het Indonesische perspectief komt aan de orde: hoe hebben de weduwen van Indonesische strijders de politionele acties en hun nasleep ervaren? De reportages worden afgewisseld met fragmenten van de herdenking, eerder op de dag bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond.
Een mooi woord voor oorlog
Zaterdag 2 september, 19.13-19.54 uur, NPO 2