Presentatie MH17-rapport overal live te volgen

Presentatie MH17-rapport overal live te volgen

Wat was de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne? Waarom werd er over een gebied gevlogen waar een gewapend conflict aan de gang was? Waarom duurde het ruim twee dagen voordat de passagierslijst compleet was? En: hebben de 298 inzittenden (onder wie 193 Nederlanders) geleden?

Het antwoord op deze vier vragen* staat in evenzoveel eindrapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die op dinsdag 13 oktober – een jaar en bijna drie maanden na de vliegramp – worden gepresenteerd. Eerst in een besloten bijeenkomst voor ruim zeshonderd nabestaanden in het World Forum in Den Haag. Daarna aan de (inter)nationale pers, op de luchtmachtbasis in Gilze Rijen. Daar is van wrakstukken een deel van het ramptoestel weer opgebouwd. Op beide plaatsen wordt het woord gedaan door voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad.

In extra televisie- en radio-uitzendingen van het NOS Journaal en het NOS Radio 1 Journaal en op themakanaal NPO Nieuws is de presentatie van de onderzoeksrapporten in Gilze Rijen rechtstreeks te volgen. We vragen onder anderen aan nabestaanden en politici om reacties, deskundigen duiden de uitkomsten en we schakelen met onze verslaggevers in Moskou en in Donetsk, vlakbij de rampplek. Op NOS.nl en op de NOS-app wordt daarnaast een liveblog bijgehouden, zodat het nieuws over de conclusies van de Onderzoeksraad voor iedereen overal is te volgen.

*De vraag wie verantwoordelijk is voor de vliegramp komt dinsdag niet aan de orde: het strafrechtelijk onderzoek is in handen van het internationale Joint Investigation Team (JIT) en is waarschijnlijk begin volgend jaar afgerond.

NOS Journaal Rapport MH17
Presentatie: Rik van de Westelaken
Vanaf 12.30 uur, NPO 1

NOS Radio 1 Journaal
Presentatie: Lara Rense
Vanaf 13.00 uur, NPO Radio 1

www.nos.nl; themakanaal NPO Nieuws

Deel dit artikel