Prijs voor Nieuwsuur-journalist Bas Haan

Prijs voor Nieuwsuur-journalist Bas Haan

Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan heeft een Loep gewonnen, een prestigieuze prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Hij kreeg de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) voor zijn boek ‘De rekening voor Rutte’ (Prometheus, januari 2017) in de categorie controlerende onderzoeksjournalistiek.

In het boek beschrijft Haan minutieus het onderzoek naar de zogenoemde Teevendeal, ook wel de bonnetjesaffaire genoemd. Voor Nieuwsuur maakte hij daarover een aantal reportages waarin werd aangetoond hoe de nasleep van een deal met een crimineel onder de pet werd gehouden, met grote gevolgen.

Twee bewindslieden (de VVD’ers Ivo Opstelten en Fred Teeven) traden af, evenals Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Na de research voor zijn boek sneuvelde ook VVD-minister Ard van der Steur. 

De jury van De Loep stelt: “Een verhaal waar je als onderzoeksjournalist van smult. Fantastisch ook dat je in een boek over een spraakmakend onderzoek dat al is geweest, erin slaagt nóg een onthulling te doen. Waardoor nóg een minister moet aftreden. Dit boek is verplichte literatuur voor elke onderzoeksjournalist”, aldus de jury.

“De winnaar in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek is een voorbeeld van pure onderzoeksjournalistiek van grote kwaliteit, die getuigt van doorzettingsvermogen en een grondige aanpak, waarbij enige tegenwerking alleen maar motiveert om door te pakken. En dat allemaal geserveerd in een aangenaam verhaal, in mooie scènes opgeschreven.”

Deel dit artikel