Prinsjesdag 2019 bij de NOS

Prinsjesdag 2019 bij de NOS

Prinsjesdag is van oudsher een samenspel tussen monarchie en politiek. De koning begeeft zich die dag per koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal, waar met het voorlezen van de Troonrede het nieuwe parlementaire jaar wordt geopend. Vervolgens verplaatst het centrum van de aandacht zich naar de Tweede Kamer, voor het aanbieden van de Miljoenennota. Dit jaar is het niet anders en de NOS doet traditiegetrouw de hele dag verslag van de gebeurtenissen in de Hofstad.

Al vanaf 08.30 uur wordt op NOS.nl en de NOS-app een liveblog over Prinsjesdag bijgehouden. Met berichten en updates over zowel de ceremonie als de politieke gebeurtenissen. Ook video’s van de belangrijke momenten kunt u op de site en app vinden. Wie niet in de buurt zit van een tv of radio hoeft toch niets te missen: live meekijken kan op NOS Facebook en het NOS YouTube-kanaal.

‘s Ochtends zijn er op televisie rechtstreekse beelden van de koninklijke rijtoer, net als vorig jaar met de Glazen Koets. Astrid Kersseboom presenteert de uitzending met als gast Hans Jacobs, verslaggever Koninklijk Huis voor onder andere het ANP. We laten zien hoe de Koninklijke Stoet wordt samengesteld en hoe het staat met de restauratie van de Gouden Koets. Verslaggever Tanja Braun staat op de Markt in Den Haag en praat met omstanders over de rijtoer en de Troonrede. Wat vinden zij ervan? Wat is het effect van het beleid op hun leven?  Ook de traditionele balkonscène met de koninklijke familie ontbreekt dit jaar niet in de uitzending.
 
Vervolgens is het tijd voor het politieke deel van de uitzending. We schakelen over naar de Tweede Kamer, waar minister Hoekstra de kabinetsplannen voor het komende jaar aanbiedt. De middaguitzending wordt gepresenteerd door Rob Trip, de politieke duiding komt van Arjan Noorlander. Behalve minister Hoekstra schuiven ook premier Rutte en minister Ollongren aan. Ook hebben we contact met minister Blok, de eerste ‘designated survivor’. Vanuit Brussel geeft hij zijn visie op de Troonrede en het nut van de designated survivor. 
 
Om 18.18 uur zenden we een samenvatting van de hoogtepunten uit op NPO 2.
 
Op NPO Radio 1 is de Prinsjesdaguitzending een samenwerking tussen de NOS en EenVandaag (AVROTROS). Van 12.00 uur tot 18.30 uur presenteren Lara Rense en Suzanne Bosman het programma vanuit Den Haag. Onze verslaggevers staan langs de route van de koets en op het Binnenhof om reacties van publiek en politici op te tekenen.
 
Te gast zijn onder anderen premier Rutte en de ministers Ollongren, Van Nieuwenhuizen en Schouten. Uit de Tweede Kamer schuiven de fractieleiders Dijkhoff, Segers, Jetten, Heerma, Asscher en Klaver aan. Aanvullende informatie krijgen we van econoom Sandra Philippen, de politieke duiding is in handen van Xander van der Wulp en Joost Vullings.
 
Ook In NOS Met het Oog op Morgen veel aandacht voor Prinsjesdag. Presentator Wilfried de Jong en politiek redacteur Wilma Borgman spreken met de drie vicepremiers De Jonge, Ollongren en Schouten.
 
NOS Prinsjesdag 2019
Dinsdag 17 september
12.25-15.43 uur, NPO 1 (met gebarentolk: NPO 2)
18.18-18.43 uur, NPO 2
 
Prinsjesdag op 1
12.00-18.00 uur, NPO Radio 1
 
NOS Met het Oog op Morgen
23.00-24.00 uur, NPO Radio 1 
Deel dit artikel