Prinsjesdag 2021 bij de NOS

Prinsjesdag 2021 bij de NOS

Op dinsdag 21 september is de traditionele opening van het parlementaire jaar. Met een demissionair kabinet, minder ceremonieel door de coronamaatregelen en zonder de vertrouwde vergaderzaal van de Tweede Kamer op het Binnenhof. Veel ingrijpende maatregelen worden dan ook niet verwacht. Ook is er geen rijtoer en wordt de Troonrede niet uitgesproken in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk in Den Haag. Bovendien wordt het Binnenhof zo grondig gerenoveerd dat de aanbieding van de Miljoenennota plaatsvindt in de tijdelijke Tweede Kamer, die is gehuisvest in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken. De NOS laat het allemaal zien, op alle platforms en zowel rechtstreeks als in samenvatting.

TELEVISIE 
Centraal in de rechtstreekse uitzending op NPO 1 staat de ceremonie in de Grote Kerk, waar koning Willem-Alexander ten overstaan van het kabinet en de voltallige Staten-Generaal de Troonrede uitspreekt. Bij de Grote Kerk is Astrid Kersseboom. Zij praat met Koninklijk Huis-verslaggever Albert Bos en met Marcia Luyten, journalist en auteur van de biografie ‘Máxima Zorreguieta: Moederland’.

Na de Troonrede verplaatst de aandacht zich naar de tijdelijke vergaderzaal van de Tweede Kamer, waar minister Hoekstra het koffertje met de Miljoenennota presenteert. Rob Trip praat er met politici en andere gasten; Arjan Noorlander verzorgt de politieke duiding.

Aan het begin van de avond zijn de hoogtepunten van Prinsjesdag terug te zien in een uitzending op NPO 2.

In Nieuwsuur veel aandacht voor reacties uit het versnipperde politieke landschap. Verder ontvangt presentator Mariëlle Tweebeeke de vaste analisten Mathijs Bouman en Arjen Noorlander om respectievelijk de economische en politieke aspecten van de kabinetsplannen onder de loep te nemen.

NOS Prinsjesdag 2021
Dinsdag 21 september 
12.30-15.45 uur, NPO 1 (wereldwijd bij BVN)
12.30-14.20 uur, NPO 2 (met gebarentolk)
18.21-18.41 uur, NPO 2 

Nieuwsuur (NOS/NTR)
21.30-22.05 uur, NPO 2


RADIO 
Ook op NPO Radio 1 is Prinsjesdag rechtstreeks te volgen en reageren politici en andere gasten op de plannen van het demissionaire kabinet.

Van 12.00 tot 16.00 uur volgen Lara Rense en Pieter Jan Hagens de gebeurtenissen in Den Haag op de voet en tussen 16.00 en 17.00 is er onder meer aandacht voor de resultaten van het EenVandaag Opiniepanel. Tussen 17.00 en 18.30 uur blikt Lara Rense met politiek duider Xander van der Wulp terug op de dag.

In NOS Met het Oog op Morgen beschouwt presentator Coen Verbraak Prinsjesdag na. Zijn gasten zijn achtereenvolgens vice-premier en demissionair minister Hugo de Jonge (CDA – Volksgezondheid, Welzijn en Sport), vice-premier en demissionair minister Kajsa Ollongren (D66 – Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en de demissionaire staatssecretarissen Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD – Economische Zaken en Klimaat) en Dennis Wiersma (VVD – Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Cabaretier Patrick Nederkoorn leest een column voor

Prinsjesdag op 1
12.00-18.30 uur, NPO Radio 1 

NOS Met het Oog op Morgen 
23.00-24.00 uur


ONLINE
Op NOS.nl en de NOS-app wordt een liveblog over Prinsjesdag bijgehouden. Met berichten en updates over zowel de ceremonie als de politieke gebeurtenissen. Ook video’s van de belangrijke momenten zijn te vinden op de site en in de app. Op Instagram worden de belangrijkste beeldmomenten van de dag gedeeld en live meekijken is mogelijk via NOS.nl, NOS Facebook en op het NOS YouTube-kanaal.

Foto: minister Hoekstra biedt het koffertje, met daarin de begroting, aan (ANP 2020)

Deel dit artikel