Prinsjesdag 2023 bij de NOS

Prinsjesdag 2023 bij de NOS

Prinsjesdag 2023 markeert niet alleen de opening van het parlementaire jaar, maar ook de tweede en waarschijnlijk de laatste begroting van het demissionaire kabinet Rutte-IV. Koning Willem-Alexander leest ook dit jaar weer de Troonrede voor in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, omdat het Binnenhof wordt verbouwd. De NOS doet op alle platformen live verslag van de dag.

TELEVISIE
Rob Trip en Saïda Maggé presenteren de rechtstreekse middaguitzending op tv met daarin natuurlijk de rijtoer met de glazen koets, de Troonrede vanuit de Koninklijke Schouwburg en de balkonscene. Mogelijk is dit jaar ook prinses Alexia erbij. Zij is 18 geworden. De presentatie van de rijtoer is in handen van Saïda Maggé. Ze praat onder andere met Koninklijk Huis verslaggever Albert Bos. Malou Petter en Youssef Abjij spreken met het publiek langs de route. 

Na afloop van de Troonrede is er tijd voor politieke reacties met in de studio ook politiek verslaggever Arjan Noorlander. Rond 15.30 uur biedt demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag het koffertje, met daarin de Miljoenennota, aan in de Tweede Kamer. Politiek verslaggever Marleen de Rooy spreekt na afloop met demissionair minister Kaag en demissionair premier Rutte.

Aan het begin van de avond komen de hoogtepunten van deze Prinsjesdag nog eens voorbij in een samenvattende uitzending op NPO 2.

NOS Prinsjesdag 2023
Dinsdag 19 september
12.25-16.08 uur, NPO 1 en wereldwijd via BVN
18.55-19.22uur, NPO 2 en (om 01.15u NL-tijd) wereldwijd via BVN


RADIO
De uitzending is van 12.00 tot 16.00 uur op NPO Radio 1, met ook daarin alle relevante gebeurtenissen: de rijtoer, de Troonrede, de balkonscene en het aanbieden van het koffertje door demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag. Presentator Mark Visser praat met politiek commentator Wilco Boom en gasten in de studio. Vanuit Den Haag komen reacties van fractievoorzitters, ministers en publiek. In Nieuws en Co volgt om 17.00 uur een samenvatting en ook reacties.

NOS Met het Oog op Morgen komt aan het eind van de dag met een uitgebreide nabeschouwing. Presentator Wilfried de Jong doet dat met diverse gasten.

NOS Prinsjesdag op 1
Dinsdag 19 september
12.00-16.00 uur, NPO Radio 1

Nieuws en Co
Dinsdag 19 september
17.00-18.30 uur, NPO Radio 1

NOS Met het Oog op Morgen
Dinsdag 19 september
23.00-24.00 uur, NPO Radio 1


ONLINE
Op NOS.nl en de NOS-app wordt een liveblog over Prinsjesdag bijgehouden. Met berichten en updates over zowel de ceremonie als de politieke gebeurtenissen. Ook video’s van de belangrijke momenten zijn te vinden op de site en in de app. Op Instagram worden de belangrijkste beeldmomenten van de dag gedeeld. Live meekijken met alle gebeurtenissen is mogelijk via NOS.nl, de NOS-app, NOS Facebook en op het NOS YouTube-kanaal.

Foto: ANP

Deel dit artikel