Prinsjesdag zonder Gouden Koets

Prinsjesdag zonder Gouden Koets

Ook dit jaar brengt de NOS Prinsjesdag weer uitgebreid in beeld. Van de rijtoer tot de troonrede en de balkonscène op Paleis Noordeinde. Dat is traditie. Eén (sinds 1903) onlosmakelijk onderdeel van de ‘derde dinsdag in september’ is er echter niet bij: de Gouden Koets. Het rijtuig wordt de komende jaren gerenoveerd (beelden van de demontage zijn in de uitzending te zien). Om die reden rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima, dit jaar voor het eerst, met de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en omgekeerd.

Op de balkonscène volgen de overhandiging van de Miljoenennota door minister Dijsselbloem van Financiën en de eerste reacties op de kabinetsplannen. De live uitzending begint om 12.20 uur op NPO 1 en aan het begin van de avond zijn op NPO 2 de volledige troonrede en de belangrijkste gebeurtenissen nog een keer terug te zien.

Nieuw dit jaar is dat op uitnodiging van de NOS jongeren commentaar geven op diverse onderdelen van Prinsjesdag. Presentator Dionne Stax stelt hun vragen als: wat vinden ze ervan, voelen zij zich aangesproken of gaat een en ander langs hen heen?

De centrale presentatie in Den Haag is in handen van Rob Trip. Astrid Kersseboom neemt het ‘koninklijke’ deel van het programma voor haar rekening, terwijl Dominique van der Heyde het politieke gedeelte verzorgt.

Radio
OP NPO Radio 1 maken de NOS en AVROTROS een gezamenlijk programma dat Lara Rense en Suzanne Bosman presenteren vanuit de hal van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarin zit ook een speciale editie van Standpunt NL dat tussen 16.40 en 17.00 vanuit Hilversum wordt uitgezonden.


Dinsdag 20 september:

NOS Prinsjesdag 2016
Presentatie: Rob Trip, Astrid Kersseboom en Dominique van der Heyde
12.20-15.50 uur, NPO 1
12.30-14.10 uur, NPO 2 (met gebarentolk)
In het buitenland: vanaf 12.30 uur (Nederlandse tijd) op BVN via www.bvn.tv/bvnlive, de BVN-app en satelliet.

NOS Prinsjesdag 2016
Presentatie: Astrid Kersseboom
19.20-19.50 uur, NPO 2
In het buitenland: vanaf 21.00 uur (Nederlandse tijd) op BVN.

Prinsjesdag 2016
Presentatie: Lara Rense en Suzanne Bosman
12.30-18.30 uur, NPO Radio 1

 

Deel dit artikel