Programma over ruim 60 jaar gaswinning in Groningen

Programma over ruim 60 jaar gaswinning in Groningen

Aan het eind van het jaar waarin de gaswinning uit het grootste gasveld van Europa is stopgezet, presenteert Winfried Baijens een programma over verleden, heden en toekomst van het Groningse gas en de Nederlandse energievoorziening. In dorpshuis ‘Houtstek’ in Slochteren, aan de rand van die grootste Europese gasbel, spreekt Winfried met gasten. Reportages en archiefbeelden vertellen over deze regionale én nationale geschiedenis. Daarnaast komen belangrijke vragen aan de orde, zoals: lukt het om er niet alleen deze winter, maar ook in de jaren daarna, warmpjes bij te zitten? En: hoe afhankelijk zijn we nu van andere landen voor onze energievoorziening?

2024 is een historisch jaar in de geschiedenis van de gaswinning in Groningen. Na roerige jaren met bevingen en bodemdalingen, schade aan huizen en mensen, protesten en politieke discussies werd besloten de kraan van het grootste gasveld definitief dicht te draaien. Per 1 oktober wordt er geen gas meer gewonnen uit het Groningenveld.

De enorme gasbel onder Slochteren, van zo’n 2800 miljard kubieke meter, werd in mei 1959 ontdekt. In no time ging Nederland over op aardgas en de Staat werd schatrijk: aan het gas is sindsdien zo’n 400 miljard euro verdiend. Een bedrag waarop een groot deel van de Nederlandse welvaartsstaat kon worden gebouwd. In de jaren ’80 begonnen de eerste van tientallen aardbevingen en in 2012 vond de ‘Klap bij Huizinge’ plaats, met een kracht van 3,6 nog altijd de zwaarste in de geschiedenis van de provincie Groningen. De oorzaak van de bevingen: gasboringen. Jaren van strijd door boze en bezorgde burgers volgden en in 2019 ging zelfs een parlementaire enquête van start naar de gaswinning. De conclusie, in februari vorig jaar: geld verdienen ging boven de veiligheid van de Groningers. Dit jaar, in april, viel het besluit om de gaswinning uit het Groningenveld definitief te beëindigen.

NOS Gronings gas: toen, nu, straks
Maandag 9 december, 18.24-19.00 uur, NPO 2


Foto: ANP

Deel dit artikel