Provinciale Statenverkiezingen

Provinciale Statenverkiezingen

Woensdag 18 maart 2015 gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. De NOS maakt drie extra tv-uitzendingen die in het teken staan van de verkiezingen. Daarnaast is er een speciale uitzending van Nieuwsuur en organiseert de NOS op zondag 1 maart op NPO radio 1 een debat tussen lijsttrekkers in de Eerste Kamer. 

Extra lange Nieuwsuur
Op maandag 23 februari komt Nieuwsuur als eerste met een tv-debat over de verkiezingen, rechtstreeks uit de Eerste Kamer. In een extra lange uitzending gaan acht lijsttrekkers voor de Eerste Kamer met elkaar in debat over deze politieke thema’s: de politieke rol van de Eerste Kamer, zorg, veiligheid, economie, werk en energiemaatregelen. Dit keer geen sportnieuws in Nieuwsuur; de uitzending opent wel zoals gebruikelijk met het actuele nieuws. Presentatie: Twan Huys en Dominique van der Heyde 

Radiodebat
De lijsttrekkers voor de Eerste Kamer van de grootste partijen in de huidige senaat zijn uitgenodigd voor het NOS Radio 1 Verkiezingsdebat op zondag 1 maart. De presentatie is in handen van Joost Vullings en Lara Rense.

NOS Nederland Kiest | De Provincies
De NOS trapt de ‘Nederland Kiest’-reeks op maandag 2 maart af met een informatief debatprogramma over de twaalf provincies. Wat speelt er in de provincies en wat staat er tijdens de verkiezingen van 18 maart op het spel? Daarover gaan provinciale lijsttrekkers met elkaar in gesprek. Vanuit de Rijtuigenloods in Amersfoort discussiëren zij in vier debatten over de thema’s economie, veiligheid, energie en de rol van de provincies. Onderwerp van gesprek zijn onder meer de krimpgebieden – waar steeds meer jongeren vertrekken en ouderen blijven – en de gevolgen hiervan voor de lokale economie. Maar er wordt ook gesproken over de komst van windmolens en over gasboringen. En wat is tegenwoordig eigenlijk de rol van de provincies ten opzichte van de rol van het rijk? Presentatie: Dionne Stax en Herman van der Zandt.
De deelnemers:
– Bert Pauli (VVD, Noord-Brabant)
– John Struijlaars (50 PLUS, Zuid-Holland)
– Sandra Beckerman (SP, Groningen)
– Janne-Wietske de Vries (PvdA, Friesland)
– Anne-Marie Spierings (D66, Noord-Brabant)
– Johannes Kramer (OSF, Friesland)
– Michael Hemels (PVV, Limburg)
– Carla Brugman (GroenLinks, Limburg)
– Gijs van Leeuwen (SGP, Utrecht)
– Sander de Rouwe (CDA, Friesland)
– Stieneke van de Graaf (CU, Groningen)
– Frank Wassenberg (PvdD, Limburg)
Niet alle provincies zijn vertegenwoordigd. Dat komt doordat – op verzoek van de NOS – de keuze voor de deelnemers is gemaakt door de politieke partijen zelf.

NOS Nederland Kiest | Het Debat
Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, op dinsdag 17 maart, zendt de NOS een slotdebat uit met de partijleiders van landelijke partijen, vanuit het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag. Alle partijen die op dit moment vertegenwoordigd zijn in de Eerste Kamer zijn uitgenodigd. De uitzending begint met een discussie tussen de kleinere partijen. Gevolgd door zes een-op-een debatten met telkens twee partijleiders van de grotere partijen: VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66. Thema’s die centraal staan, zijn economie, veiligheid, energie en de rol van de provincies ten opzichte van het rijk. Rob Trip presenteert de uitzending.

NOS Nederland Kiest | De Uitslagen
Woensdag 18 maart
is de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen. Rob Trip presenteert live vanuit de studio in Hilversum. Dominique van der Heyde geeft de politieke duiding en Dionne Stax brengt de uitslagen. In de uitzending wordt geschakeld naar Mariëlle Tweebeeke, die in Dudok (Den Haag) met verschillende gasten in gesprek gaat over de voorlopige uitslagen. Om 21.00 uur is de bekendmaking van de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. Op basis van dit representatieve onderzoek weten we in grote lijnen hoe Nederland heeft gestemd. De definitieve uitslag wordt later die nacht bekend. 

  • Nieuwsuur (NOS/NTR) – 23 februari, 22.00-23.05 uur, NPO 2
  • NOS Radio 1 Verkiezingsdebat – 1 maart, 13.00-14.00 uur, NPO Radio 1
  • NOS Nederland Kiest | De Provincies – 2 maart, 20.25-21.25 uur, NPO 2
  • NOS Nederland Kiest | Het Debat – 17 maart, 20.30-21.40 uur, NPO 1
  • NOS Nederland Kiest | De Uitslagen – 18 maart, 20.30-±01.00 uur, NPO 1 
Deel dit artikel