Provinciale verkiezingen in 2015

Provinciale verkiezingen in 2015

Veel aandacht voor verkiezingen in Nederland volgt uit de publieke taak van de NOS. Bij de Provinciale verkiezingen in maart 2015 kozen we een nieuwe aanpak. We maakten aan de vooravond twee debatprogramma’s. Een met politici uit de provincies over provinciale issues en een met landelijke politici, omdat provinciale verkiezingen veel invloed kunnen hebben op de landelijke politieke verhoudingen. Deze scheiding werkte goed. Beide benaderingen kregen zo de ruimte die ze verdienen en liepen niet door elkaar.

Een andere vernieuwing was de opzet van het debat met de landelijke politici. We kozen voor meer ononderbroken minuten per partijleider in plaats van voortdurende onderbrekingen in een – chaotische – gezamenlijke discussie met alleen maar oneliners over het hoofd van ons publiek heen. Zowel redactie als betrokkenen oordeelden dat het publiek op deze manier beter werd geïnformeerd.

De NOS werkte bij het verslaan van de campagne en bij het debat met de provinciale lijsttrekkers nauw samen met de regionale omroepen.

 

[Hoofdredactie NOS Nieuws]

Deel dit artikel