Raadkamer heft gijzeling NOS-journalist op

Raadkamer heft gijzeling NOS-journalist op

De meervoudige raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas met onmiddellijke ingang opgeheven. De raadkamer heeft besloten dat de gijzeling onterecht was en honoreert het beroep van Robert Bas op zijn verschoningsrecht als journalist.
 
De NOS voelt zich gesterkt door het besluit van de raadkamer. Het recht op bronbescherming is een noodzakelijk recht om het vak van journalist te kunnen uitoefenen. Als dit recht niet voldoende serieus wordt genomen en beschermd wordt door de overheid, wordt het werk van Robert Bas (en dat van zijn collega’s) onmogelijk gemaakt. Bronnen voelen zich dan niet meer vrij zich tot hem, of een journalist in het algemeen, te wenden. De uitoefening van de persvrijheid wordt dan aangetast.
 
“Het gevoel van gerechtigheid overheerst”, zei Robert Bas na zijn vrijlating. “Het had natuurlijk nooit zover mogen komen, maar ik sta nog altijd achter het principe van bronbescherming, en zal dit in de toekomst ook blijven volhouden. Ik ben ontzettend geroerd door de massale steun die ik van collega-journalisten heb mogen ontvangen. Echt ongelofelijk krachtig.”
 
“We zijn heel tevreden dat de raadkamer het recht op bronbescherming, in brede zin, erkent”, zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws. “Dat Robert gegijzeld werd, was schokkend, maar we zijn nu vooral blij dat hij weer naar huis mag. En wij – Robert Bas en de NOS – blijven staan voor het belang van bronbescherming. Ten behoeve van onze journalistieke functie en het informeren van ons publiek. Als bronnen angstig worden dat hun informatie ongewild openbaar kan worden, zullen ze geen misstanden meer aankaarten. Het wordt journalisten dan onmogelijk gemaakt de waarheid te achterhalen en daarmee hun belangrijke functie voor de democratie te vervullen.”
Deel dit artikel