Reactie NOS op gebruik schokkend beeld

Reactie NOS op gebruik schokkend beeld

door: Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws

De NOS heeft veel reacties gehad op het tonen van de schokkende beelden van de terreuraanslag op straat in Parijs.

Wij beseffen heel goed dat dit beeld veel mensen raakt en voor veel mensen zeer onprettig is om naar te kijken. Toch meenden we dat we er veel van moesten laten zien.

Principieel zien we het als onze taak om te brengen wat er in de wereld gebeurt, ook als dat schokkend is. Dat betekent niet dat we op elk detail willen en zullen inzoomen, maar ook niet dat we verbergen wat plaatsvindt en wat aan nieuws of beeld tot ons komt. Het gaat daarbij altijd om de maatvoering en relevantie.

In dit geval gaat het om een terreuraanslag in Parijs op een redactie van een bekend satirisch weekblad. Het is een aanslag die de samenleving schokt, wereldwijd reacties oproept en misschien wel tot nieuwe tegenstellingen leidt. De aanslag is groot en belangwekkend nieuws.

Als nieuwsprogramma willen we daarom zo veel mogelijk feiten brengen over wat er is gebeurd zonder daarin te ver te gaan.

Deze gedachten leidden tot het besluit het stukje film eenmaal volledig te laten zien (met daarin ook de kille executie van de agent) en in de overige uitzendingen dat stukje weg te laten. Het is een compromis tussen alles laten zien en niets laten zien.

Overigens heeft onze presentator zeer nadrukkelijk gewaarschuwd voor wat zou komen. Dit was letterlijk haar tekst:

Zojuist is er zeer schokkend beeld binnengekomen. Daarop is te zien hoe de twee daders buiten bij het kantoor van het blad een agent om het leven brengen. Nogmaals een waarschuwing dat dit zeer schokkend beeld is.

We hopen dat we u zo wat meer inzicht hebben gegeven in onze afwegingen.

Deel dit artikel