Reactie NOS op vertrek Jack van Gelder

Reactie NOS op vertrek Jack van Gelder

Jack van Gelder maakt medio september de overstap naar abonneezenderSport 1. Onderstaand de reactie van Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, op de transfer van Van Gelder.

“Het is buitengewoon jammer dat Jack vertrekt. Hij is één van onze gezichtsbepalende presentatoren en we wilden hem dus ook niet kwijt. Juist daarom hebben we onlangs nieuwe afspraken gemaakt tot ruim na Jacks 65e verjaardag. Hij kiest nu echter alsnog voor een nieuwe uitdaging. In voetbaltermen zou je kunnen zeggen dat wij in de spreekwoordelijke nadagen van zijn loopbaan nog een prachtige nieuwe meerjarige overeenkomst hadden gesloten, maar dat er ineens een bod uit Qatar kwam waar Jack geen ‘nee’ tegen kon zeggen. Zoiets kan. Jack heeft bijzondere dingen voor de NOS gedaan; memorabele televisie en vooral ook radio gemaakt. En dat gaan we missen. Maar dat geldt ook voor Jack, zoveel is zeker. Wij zijn Jack van Gelder dankbaar voor al die mooie jaren en tegelijkertijd gunnen we hem een koninklijk vertrek en wensen we hem alle succes toe bij zijn nieuwe club.”

Jack van Gelder (1950) is voor het laatst te zien en te horen bij de NOS tijdens de EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal met respectievelijk IJsland (3 september) en Turkije (6 september). Zijn laatste Studio Voetbal presenteert hij op zondag 30 augustus.

Nooter vervolgt: “Het moment is even lastig, want het nieuwe voetbalseizoen staat alweer voor de deur. We hebben daarom afgesproken dat hij tot medio september bij ons blijft. Dan kan Jack in stijl afscheid nemen en hebben wij tijd om na te denken over zijn opvolging, zowel voor wat betreft de ‘vacature Oranje’ als voor de presentatie van Studio Voetbal.”

 

Jack van Gelder maakte zijn ‘NOS-debuut’ in 1975 in het radioprogramma Langs de Lijn. Zijn eerste grote evenement was  de Olympische zomerspelen van 1976 in Montreal. Vanaf dat moment groeide hij uit tot één van de uithangborden van de NOS, zowel op televisie als op de radio. Tijdens de EK- en WK-eindronden van 2004, 2006, 2008, 2010 en 2012 presenteerde hij het late avondprogramma Studio Sportzomer. Sinds 2002 was hij op zondagavond te zien als host van Studio Voetbal. Op 11 november 2011 bereikte Van Gelder bij de voetbalinterland tussen Nederland en Zwitserland, een mijlpaal: hij deed die dag voor de 250e keer het radioverslag van een interland van Oranje. Vooral zijn commentaar bij de goals van Dennis Bergkamp (Nederland-Argentinië, WK 1998), Wesley Sneijder (Nederland-Brazilië, WK 2010) en Robin van Persie (Nederland-Spanje, WK 2014)  groeide wereldwijd uit tot een hype. De fragmenten werden honderdduizenden keren bekeken op You Tube.

Deel dit artikel