Regisseur Martin de Groot overleden

Regisseur Martin de Groot overleden

Afgelopen zaterdag – precies 35 jaar en twee dagen na zijn indiensttreding bij de NOS – is regisseur Martin de Groot overleden. Hij was al lange tijd ziek.

Martin begon in 1980 als graficus bij het NOS Jeugdjournaal. Met schaar en papier was hij daar soms in de weer om animaties te maken die het nieuwsverhaal zo goed mogelijk voor het jeugdige publiek over het voetlicht moesten brengen.

Hij ontwikkelde zich tot regisseur, eerst bij het NOS Journaal en vervolgens bij de afdeling NOS Actueel (tegenwoordig NOS Evenementen). Koninginnedagen, Prinsjesdagen, Sail Amsterdam-uitzendingen… jaargang na jaargang zat hij op de regisseursstoel. Tijdens Hallo 2000, het marathonprogramma waarmee het nieuwe millennium werd ingeluid, zelfs 24 uur achterelkaar. Ook nam hij een deel van de regie van de uitzending van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima voor zijn rekening.

Maar achter de schermen – intern bij de NOS – wordt hij toch het meest van alles geassocieerd met de verkiezingsuitzendingen van de NOS. Martin was degene die als een van de eersten de computer en – jaren later – virtual reality gebruikte om de uitslagen maar zo helder en eenduidig mogelijk de huiskamer in te krijgen. De technologische middelen mochten dan enorm zijn veranderd, Martins doel bleef dus in wezen hetzelfde sinds die dagen van schaar en papier: het publiek zo goed mogelijk informeren.

Martin de Groot is 59 jaar geworden.

Deel dit artikel