Rembrandtjaar van start

Rembrandtjaar van start

2019 is uitgeroepen tot het Rembrandtjaar. De NOS maakt daar een programma over dat rechtstreeks wordt uitgezonden vanaf het publieksevenement waarmee het Rembrandtjaar wordt geopend. Dat wordt gehouden voor de deur van de woning van de meester zelf, het Rembrandthuis in Amsterdam.

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat de grootste schilder van Nederland overleed. Presentator Annechien Steenhuizen praat over leven en werk van Rembrandt met Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits, zijn collega Lidewij de Koekkoek van het Rembrandthuis en Charlotte Caspers, die voor het programma Het Geheim van de Meester al eens twee Rembrandts exact heeft nageschilderd. Ook is er veel aandacht voor de schilderijen (waaronder natuurlijk De Nachtwacht) en etsen van de meester en voor de speciale tentoonstellingen die de opening van het Rembrandtjaar omlijsten.

Daarnaast worden vier Nederlanders gevolgd voor wie de schilder een bijzondere betekenis heeft: zanger en amateurfotograaf Marco Borsato, die zich bij het fotograferen laat leiden door de ook voor Rembrandt zo belangrijke lichtinval; schrijfster Simone van der Vlugt, die werkt aan een historische roman over Geertje Dircx, de oppas met wie de schilder een gedoemde relatie had; en fotografe Carla van de Puttelaar, bekend om haar Rembrandteske portretten van vooral vrouwelijk naakt.

NOS Opening Rembrandtjaar
Zaterdag 2 februari, 21.34-22.20 uur, NPO 1

Deel dit artikel