Requiem voor Auschwitz

Requiem voor Auschwitz

Op 19 mei is het 75 jaar geleden dat het zogeheten Zigeunertransport plaatsvond: 245 Roma en Sinti, die nog maar drie dagen eerder bij razzia’s waren opgepakt, werden in kamp Westerbork op de trein naar Auschwitz gezet. Slechts 31 overleefden de verschrikkingen daar.
Ter gelegenheid van de herdenking van het Zigeunertransport wordt de registratie uit 2012 van het Requiem voor Auschwitz herhaald. De uitzending begint echter met een korte impressie van de herdenking, in Westerbork. Presentatie: Mark Visser.

Over Requiem voor Auschwitz:
Componist Roger ‘Moreno’ Rathgeb is, zoals veel Sintimuzikanten, autodidact maar heeft zich op latere leeftijd het notenschrift eigen gemaakt. Na een bezoek aan Auschwitz schreef hij, met horten en stoten, een requiem voor de slachtoffers van het vernietigingskamp: een compositie van 60 minuten voor symfonieorkest, koor en solisten. Het stuk wordt ten gehore gebracht door het enige professionele Sinti en Roma-orkest ter wereld, de Philharmonischer Verein der Sinti und Roma uit Frankfurt.

Requiem voor Auschwitz
Zondag 19 mei, 17.44-19.00 uur, NPO 2

Deel dit artikel