Rop Zoutberg nieuwe correspondent Spanje en Portugal

Rop Zoutberg nieuwe correspondent Spanje en Portugal

Met de benoeming van Rop Zoutberg tot freelance correspondent in Spanje en Portugal heeft de NOS gekozen voor iemand die zich niet hoeft in te werken. Zoutberg was er immers al correspondent, van 1996 tot 2012. De afgelopen vier jaar deed hij voor de NOS verslag vanuit Italië. Zoutberg is per 1 augustus 2016 de opvolger van Jessica van Spengen, die in december afscheid nam van de NOS.

In die vier jaar Italië maakte Zoutberg drie premiers mee en de verkiezing van een nieuwe paus. Hij deed verslag van de corruptie die de Italianen tot wanhoop drijft, van de maffia en van de massale fraudepraktijken. En hij berichtte vanuit alle uithoeken van het land over een kwestie die nog steeds actueel is en die hem het meest beroerde: de vluchtelingencrisis.

Zoutberg: “Ik heb de afgelopen jaren genoten van mijn werk hier en ik ben erg van het land gaan houden. Ik heb nu al heimwee. Tegelijkertijd heb ik ontzettend veel zin om weer in Madrid aan de slag te gaan: Spanje krijgt waarschijnlijk voor het eerst een coalitieregering, het land klimt langzaam uit een ongekend diep economisch dal, het Catalaanse nationalisme staat hoog op de agenda… Spannende tijden!”

“De NOS is de afgelopen vier jaar, vooral op NOS.nl, beeld veel centraler gaan stellen. Dat sluit mooi aan bij mijn wens om me – naast het radio-, televisie- en schrijfwerk – weer meer te richten op mijn oude stiel, de fotografie.”


Rop Zoutberg begon in 1996 als freelance (foto)journalist in Spanje en Portugal. In 2004 begon hij voor de NOS te werken, eerst voor het
NOS Radio 1 Journaal en vanaf 2007 ook voor het NOS Journaal op televisie. In 2012 werd hij de multimediale correspondent voor de NOS in Italië. Voor een reportage over Afrikaanse vluchtelingen bij de Canarische Eilanden won hij in 2006 de WAF Radioprijs. Ook schreef hij onder andere het boek ‘Van Madrid naar de hemel’ (2012).

Deel dit artikel