Saskia Houttuin nieuwe NOS-correspondent Afrika

Saskia Houttuin nieuwe NOS-correspondent Afrika

Saskia Houttuin is per 1 maart de nieuwe NOS-correspondent Afrika. Ze gaat samen met correspondent Elles van Gelder verslag doen van de ontwikkelingen op het Afrikaanse continent.

Saskia Houttuin (33) was de afgelopen vier jaar correspondent voor RTL in Afrika, ook werkt ze voor Trouw, VPRO en andere opdrachtgevers. Na haar studie journalistiek werkte ze voor haar verhuizing naar Afrika onder meer bij Radio Nederland Wereldomroep, NCRV en de VPRO.

Afgelopen jaar was ze genomineerd voor de journalistieke prijs de Tegel, voor haar verslaggeving vanuit Oost-Soedan over vluchtelingen uit Tigray. In 2018 won ze de Philip Bloemendal Prijs voor journalistiek presentatietalent. Saskia woont momenteel in Nairobi, Kenia, maar is van plan om over een jaar naar West-Afrika te verhuizen; een regio die veel in het nieuws is, ivm migratie, klimaatverandering en islamitische terreur.

Houttuin heeft veel zin om vanuit West-Afrika voor de NOS aan de slag te gaan. “Het is een ontzettend interessante regio. Rijk aan cultuur, maar ook aan conflict. Toch hoop ik de komende jaren om ook meer verrassende invalshoeken te kunnen uitlichten. Bijvoorbeeld door te kijken naar hoe mensen zelf hun problemen aanpakken: Malinezen die bossen aanleggen om verwoestijning tegen te gaan, een Senegalese soapserie die voorlichting geeft over het coronavirus, of een hiphopartiest in Burkina Faso die de lokale jeugd probeert te deradicaliseren.”

Chef buitenlandredactie Esther Bootsma: “Met Saskia Houttuin krijgen we er een enthousiaste en inmiddels ervaren Afrika-correspondent bij, die in de afgelopen tien jaar al meer dan 20 landen in Afrika bezocht. We kijken uit naar haar verhalen.”

Deel dit artikel