Spanje-Malta 12-1: Omkoping, doping of pure pech?

Spanje-Malta 12-1: Omkoping, doping of pure pech?

Deze zomer wordt het EK Voetbal gespeeld zonder Oranje. De laatste keer dat dat gebeurde was 32 jaar geleden. Na de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 1984 (5-0 winst tegen Malta), dacht Oranje zich te hebben geplaatst: Spanje zou Nederland immers alleen nog voorbij kunnen door met maar liefst elf doelpunten verschil te winnen van Malta. In de zeven voorgaande wedstrijden hadden de Spanjaarden welgeteld twaalf keer gescoord.

Vier dagen later is de wedstrijd Spanje Malta. Bij rust is de stand 3-1. Geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlandse voetbalfans. Maar als het laatste fluitsignaal klinkt, staat er 12-1 op het scorebord. Spanje is door naar het EK in Frankrijk en Nederland likt thuis zijn wonden. Sindsdien hangt er een zweem van omkoping rond die wedstrijd. Wat was bijvoorbeeld de rol van keeper John Bonello. En wat heeft de KNVB vervolgens ondernomen? Andere Tijden Sport dook in de kwestie voor het definitieve onderzoek. En stuitte op onverwachte zaken. Klik op de foto voor de promo. 

Andere Tijden Sport (NOS/VPRO)
Zondag 29 mei, 22.08-22.39 uur, NPO 1

 

De laatste aflevering in de lenteserie van Andere Tijden Sport: 

Jan van Beveren: In de clinch met Cruijff
De Amsterdamse PSV’er Jan van Beveren gold ooit als de beste Nederlandse keeper. Toch speelde hij nooit op een EK of WK. Hoe kwam dat? Een bekende verklaring is dat het niet boterde tussen Van Beveren en Johan Cruijff. Maar was dat ook zo? Andere Tijden Sport dook in de zaak.

Zondag 5 juni, 22.08-22.39 uur, NPO 1

Deel dit artikel