Speciale editie Veteranendag

Speciale editie Veteranendag

Veteranendag is dit jaar anders dan anders. Vanwege de coronamaatregelen is er geen Nationaal Defilé door de binnenstad van Den Haag, met duizenden marcherende militairen en veteranen. In plaats daarvan worden de ruim 111.000 militairen die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede, geëerd met een muzikaal programma in de Ridderzaal. De NOS doet er ’s middags rechtstreeks verslag van. In de avonduitzending staan de ervaringen van veteranen centraal. Beide uitzendingen worden gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

In de Ridderzaal worden de veteranen geëerd met korte toespraken en filmpjes. Ook is er muziek: de Marinierskapel speelt ‘coronaproof’ vanaf het Malieveld en er zijn beelden van muzikale initiatieven in Bronbeek en Eindhoven. In de Ridderzaal treden onder andere Marcel Veenendaal (DI-RECT) en zanger en veteraan Dennis Kroon op. Verder is er aandacht voor de geannuleerde Invictus Games, de ‘Olympische Spelen voor veteranen’. Afgelopen maand zouden die in Den Haag worden gehouden, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

In de avonduitzending vanuit de Ridderzaal blikt Astrid Kersseboom terug op deze uitzonderlijke Veteranendag van 2020. Voormalig commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif is dan te gast en de ervaringen van veteranen staan centraal tijdens een wandeling door een lege binnenstad.

NOS Veteranendag
Zaterdag 27 juni
12.45-13.50 uur, NPO 1
19.15-19.45 uur, NPO 2

Deel dit artikel