Speciale programma’s over 10 jaar vliegramp MH17

Speciale programma’s over 10 jaar vliegramp MH17

Op woensdag 17 juli is de ramp met de MH17 tien jaar geleden. De Boeing 777 van Malaysia Airlines was op die 17de juli 2014 aan het begin van de middag opgestegen vanaf Schiphol met als bestemming Kuala Lumpur. Boven Oekraïne werd het toestel neergehaald door een Buk-raket. Geen van de 283 passagiers en vijftien bemanningsleden overleefde de ramp. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders. De NOS besteedt op verschillende manieren aandacht aan de herdenking, om te beginnen met een bijzonder muziekprogramma op 16 juli.

NOS MH17 MUZIEK ALS TROOST
Tien jaar na de ramp wil het verdriet bij veel nabestaanden maar moeilijk slijten. Velen vinden troost in muziek. In dit programma staan vier verhalen centraal van nabestaanden centraal. Zij verwoorden de rol van muziek in hun leven na de ramp.

Zo is er het verhaal van Peter, wiens drie jonge dochtertjes met hun moeder in het toestel zaten. Eén muur in zijn huis is behangen met al hun kindertekeningen. Trijntje Oosterhuis zingt bij Peter thuis een speciaal voor de gelegenheid geschreven Nederlandse versie van ‘Daughters’ van John Mayer – voor de meisjes, voor hun vriendinnen en voor hun vader.

Aan boord was ook de internationaal vermaarde AIDS-onderzoeker Joep Lange. Hij luisterde graag naar Miles Davis. Twee patiënten die hun leven aan hem te danken hebben vertellen over hun vriendschap met Lange en over de troost die zijn favoriete muziek hun biedt. Lange was verbonden aan het AMC (nu Amsterdam UMC). Daar, op een van de binnenpleinen van het ziekenhuis, speelt de band van Sven Figee ‘Round Midnight’ van Miles Davis, omringd door onder anderen patiënten van Lange, personeel en één van zijn kinderen, Max.

In Zeeland treedt Ilse DeLange op voor de ouders van Astrid. Twee weken voor ze naar Maleisië zouden gaan, stond Astrid met haar vriend Bart vooraan bij een concert van Ilse de Lange tijdens Concert at Sea in Zeeland. Ook Astrid en Bart zaten aan boord van de MH17.

De ouders van Bryce vertellen over hun zoon en zijn vriendin Daisy. Die gingen op die bewuste 17de juli op reis en kwamen nooit aan. Muziek speelde al een grote rol in hun leven, maar doet dit nu nog meer. Samen met familie en vrienden spelen en zingen zij zélf.
Dinsdag 16 juli
20.33-21.23 uur, NPO 1 (en vanaf 21.25 uur wereldwijd bij BVN)


NOS HERDENKING 10 JAAR VLIEGRAMP MH17
’s Middags doet de NOS rechtstreeks verslag van de herdenking bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen (bij Schiphol). Met toespraken, muziek en het voorlezen van de namen van alle 298 slachtoffers. Op het moment van de raketinslag, om 15.18 uur, is het twee minuten stil. Presentator Jeroen Overbeek praat met gasten en er is een reportage over hoe een hechte vriendschap abrupt eindigt door de ramp en hoe de herinneringen levend worden gehouden.
Aan het begin van de avond is een samenvatting te zien met de belangrijkste onderdelen van de herdenkingsceremonie.
Woensdag 17 juli
13.40-15.40 uur, NPO 1 (en wereldwijd bij BVN))
19.10-19.41 uur, NPO 2 (en vanaf 23.30 uur wereldwijd bij BVN)


NOS STORIES REWIND: 10 JAAR NA MH17
In deze aflevering van de YouTube-serie NOS Stories Rewind neemt presentator Crystalina Agyeman-Prempeh jongeren mee terug naar de ramp. Zij spreekt onder meer jongeren die familie of vrienden verloren. Hoe hebben zij de ramp destijds beleefd en hoe is het hen de afgelopen tien jaar vergaan?
Woensdag 3 juli
16.00 uur, NOS Stories YouTube-kanaal


Foto: Het MH17-monument in Vijfhuizen (ANP)

Deel dit artikel