Sport tijdens Pasen bij de NOS

Sport tijdens Pasen bij de NOS

Het komend paasweekend is er vanwege het coranavirus een aangepast sportprogramma bij de NOS. Met op eerste paasdag een terugblik op het EK voetbal van 1992, met misschien wel het beste Nederlands elftal ooit. Op tweede paasdag worden er drie sportdocumentaires uit het archief op NOS.nl geplaatst. 

Eerste paasdag: NOS Studio Sport Archief: Oranje en het EK 1992
Geen EK voetbal deze zomer, maar tóch een EK bij de NOS. NOS Studio Sport Archief gaat terug naar het EK van 1992. Het EK waar – in de ogen van velen – het beste Nederlands elftal ooit actief was. De regerend Europees kampioen revancherend op het rampzalig verlopen WK in Italië. Een selectie met een mix van ervaren spelers Marco van Basten en Ruud Gullit en aanstormende talenten Dennis Bergkamp en Bryan Roy. En er was die verrassende deelnemer: Denemarken, het “campingelftal” dat de plek van Joegoslavië innam. Het kon niet misgaan. En toch ging het mis. Uitgerekend bij de held van het EK van 1988.
Zondag 12 april 15.00 uur, NPO 1
 
Tweede paasdag: Drie sportdocumentaires op NOS.nl
Op tweede paasdag verschijnen er, net als deze week, drie documentaires uit het archief van NOS Sport op NOS.nl en in de NOS-app. De docu’s worden gepubliceerd zoals ze destijds zijn uitgezonden, dit om het tijdsbeeld van toen zo goed mogelijk over te brengen en weer te geven.
 
Boogerd, een loopbaan met een lach (2007)
Na veertien seizoenen zet Michael Boogerd een punt achter zijn actieve wielercarrière. NOS maakte een portret van één van Nederlands meest aansprekende wielrenners.
 
Kalusha, de droom van Zambia (2005)
Een documentaire over de Zambiaanse voetballer Kalusha Bwalya. Zijn ploeggenoten van het nationale team komen in 1993 om bij een vliegtuigcrash. Kalusha zit op een andere vlucht en ontsnapt aan de dood. Als trainer-coach blijft hij zich inzetten voor het nationale elftal.
 
Markant Sport: Fanny Blankers-Koen (1975)
Fanny Blankers-Koen is niet alleen bekend om haar vier gouden medailles tijdens de Olympische Spelen van 1948 maar ook vanwege haar rol in de ontwikkeling van de vrouwensport in Nederland. Het levensverhaal van ‘De Vliegende Huisvrouw’,
 
Deel dit artikel