Sportgala huldigt toppers van twee memorabele sportjaren

Sportgala huldigt toppers van twee memorabele sportjaren

Op het NOS | NOC*NSF Sportgala op woensdagavond 22 december worden de beste sporters van de afgelopen twee jaar gekozen. De crème de la crème van de Nederlandse topsport maakt die avond bekend wie zich de beste sporter, sportploeg of coach van de afgelopen twee jaar mag noemen.

Jaap Eden Society

In deze speciale uitzending – met Dione de Graaff en Sjoerd van Ramshorst als presenatoren – opent de NOS de deuren van de ‘Jaap Eden Society’; een genootschap voor oud-winnaars en -winnaressen van de Jaap Eden-prijs. De uitreikers zijn oud-winnaars en/of sporters die het afgelopen jaar een punt achter hun carrière hebben gezet. Dit jaar zijn dat onder meer Epke Zonderland en Guus Hiddink.

De uitzending wordt verder omlijst met muziek en terugblikken op de memorabele sport van de afgelopen twee jaar. Er zijn fraaie montages waarin vreugde, verdriet, ontlading en veerkracht samenkomen. Schrijver Frank Heinen vat de bijzondere gebeurtenissen en prestaties uit 20/21 samen en de huisband van NOS Studio Tokio Blaudzun sluit het sportjaar op muzikale wijze af.

Sportgala 20/21

Op het Sporgala worden diverse prijzen uitgedeeld. Tijdens deze editie worden de Nederlandse sportprestaties van de afgelopen twee jaar gevierd. Dit omdat de editie van 2020 werd afgelast in verband met het ontbreken van veel grote sportevenementen door Covid-19.  De vakjury en sporters (categorieën sportman, sportvrouw, sportploeg, paralympische sporters) en coaches (categorie Coach) bepalen wie de prijzen in ontvangst nemen. De winnaar van de Young Talent Award wordt alleen door de vakjury gekozen. Ook is er de oeuvreprijs, in de vorm van de Fanny Blankers Koen-carrièreprijs.

Woensdag 18 december

NOS | NOC*NSF Sportgala

20.30 uur – 21.55 uur, NPO 1

Het NOS | NOC*NSF Sportgala 20/21 is live te zien bij de NOS op NPO 1 en op NOS.nl en ook te volgen op de radio via NOS Langs de Lijn en de social media-accounts van NOS Sport en TeamNL.

Foto: ANP

Deel dit artikel