Staatsbezoek aan Indonesië bij de NOS

Staatsbezoek aan Indonesië bij de NOS

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen van 10 tot en met 13 maart een staatsbezoek aan Indonesië. In het jaar dat de voormalige kolonie viert dat ze zich 75 jaar geleden onafhankelijk verklaarde van Nederland, bezoekt het koningspaar Java, Kalimantan en Sumatra. De NOS brengt de hoogtepunten van het staatsbezoek in beeld, in een uitzending die wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

Op Java bezoekt het koningspaar de steden Jakarta en Yogyakarta. In Jakarta begint het bezoek met een kranslegging op het Indonesische ereveld Kalibata, waar veel slachtoffers liggen van de onafhankelijkheidsoorlog. Daarna vindt het officiële welkom plaats, door president Joko Widodo op het presidentieel paleis in Bogor. Ook het Nederlandse ereveld Menteng Pulo wordt bezocht.

In Yogyakarta volgt een ontmoeting met de sultan in zijn paleis, de ‘Kraton’. ’s Avonds bezoeken koning en koningin het hindoe-tempelcomplex van Prambanan. Dag drie staat in het teken van natuurbehoud. In Kalimantan op Borneo bedreigt ontbossing het leefgebied van de orang-oetans en de koning en koningin bekijken projecten die deze ontwikkeling moeten keren. Ecotoerisme en  waterkwaliteit vormen het thema van de laatste dag, op Sumatra. Een boottocht over het Tobameer is dan een van de onderdelen.

In de uitzending is uitgebreid aandacht voor de meest in het oog springende onderdelen van het staatsbezoek. Daarnaast wordt met correspondent Annemarie Kas in gesprekken en reportages extra aandacht besteed aan de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië en de ontbossing in Kalimantan.

NOS Koningspaar in Indonesië
Vrijdag 13 maart, 19.55-20.30 uur, NPO 2

Op de foto: in 2016 ontving koning Willem-Alexander de Indonesische president Widodo op paleis Noordeinde.

Deel dit artikel