Staatsbezoeken Australië en Nieuw-Zeeland

Staatsbezoeken Australië en Nieuw-Zeeland

Willem Janszoon en Abel Tasman waren in respectievelijk 1606 en 1642 de eerste Europeanen die er voet aan wal zetten: Australië en Nieuw-Zeeland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn er vanaf eind deze maand op staatsbezoek en Astrid Kersseboom doet daar voor de NOS in twee programma’s verslag van.

Van 31 oktober tot en met 4 november is het koningspaar, met in het kielzog een uitgebreide economische missie, in Australië. Het wordt een intensieve reis, die in Perth begint met een traditioneel welkom in de vorm van een Aboriginal Smoking Ceremony. In het Western Australian Maritime Museum onthult het koningspaar een bruikleen van het Rijksmuseum: de tinnen schotel met inscriptie die VOC-schipper Dirck Hartog 400 jaar geleden aan een paal spijkerde. Ofwel het eerste Europese voorwerp dat ooit op Australische bodem is achtergelaten. Ook Canberra, Sydney en Brisbane worden bezocht. Er zijn ontmoetingen met de Nederlandse gemeenschap, onder wie ook veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. En Astrid Kersseboom gaat op bezoek bij haar Australische familie.

Het staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland duurt van 7 tot en met 9 november. De welkomstceremonie in Wellington omvat onder andere de traditionele welkomstdans van de Maori’s, de haka powhiri. Bij het Pukeahu National War Memorial legt het Koninklijk Paar een krans. In Wellington staat een bezoek aan de studio’s van ‘Lord of the Rings’ op het programma. In Christchurch gaat de aandacht vooral uit naar de Maori-cultuur en naar de gevolgen van de aardbeving die de stad trof in 2011. De laatste stop is Auckland waar een tentoonstelling wordt bezocht waarin de gedeelde geschiedenis centraal staat. 

NOS Koningspaar in Australië
4 november, 19.21-19.47 uur, NPO 2

NOS Koningspaar in Nieuw-Zeeland
11 november, 19.22-19.48 uur, NPO 2

Deel dit artikel