In drie dagen tijd leggen ruim twintig wielerteams volgende maand in een estafette honderden kilometers af. Het doel: aandacht vragen voor stofwisselingsziekten en geld inzamelen voor onderzoek. Maar: wat zijn stofwisselingsziekten eigenlijk? Wie worden erdoor getroffen? Wat is eraan te doen? En wie zijn degenen die zich belangeloos inzetten voor de actie? De antwoorden zijn te zien in Stofwisseltour, een gezamenlijk en rechtstreeks programma van de NOS en KRO-NCRV, gepresenteerd door Dionne Stax en Joris Linssen.
Stofwisselingsziekten zijn er in veel varianten, maar ze hebben gemeen dat ze aangeboren zijn, dat er nog weinig over bekend is, dat de getroffenen zware handicaps ontwikkelen en dat ze een gezinsleven volledig overhoop gooien. Een behandeling is er meestal niet. Jaarlijks krijgen zo’n 800 kinderen de diagnose; meer dan de helft overlijdt nog voor ze achttien zijn. Daarmee zijn stofwisselingsziekten waarschijnlijk doodsoorzaak nummer 1 onder jonge kinderen.
De Stofwisseltour wordt tussen 16 en 18 juni verreden en voert onder meer langs academische ziekenhuizen. Vorig jaar (in de zesde editie) haalden de teams, die elk fietsen voor een specifiek kind, 120.000 euro op.
Bij de finish in Amsterdam ontvangt Dionne Stax onder anderen een moeder van een kind met een stofwisselingsziekte en een arts. Joris Linssen rijdt mee met de fiets-estafette en praat met deelnemers, en ook zijn er reportages te zien over verschillende teams (Linde en Jade, Iris en Cilia).
Stofwisseltour (NOS/KRO-NCRV)
Zondag 18 juni, 18.13-18.53 uur, NPO 1