Succesvolle eerste week Tour de France

Succesvolle eerste week Tour de France

De Tour de France trekt tot nu toe meer kijkers dan vorig jaar. Gemiddeld zaten in de eerste week tijdens de live etappes 656.000 wielerfans voor de buis, tegen 623.000 vorig jaar. Het marktaandeel, ofwel het deel van de tv-kijkers dat heeft afgestemd op de Tour-etappes, is zelfs gestegen van 34,9 tot 38 procent.

Voor deze cijfers zijn de eerste negen dagen van beide edities met elkaar vergeleken. Berichten in de media, als zou de Tour dit jaar juist minder populair zijn, zijn gebaseerd op een verkeerde vergelijking: de resultaten van de eerste negen dagen van dit jaar worden vergeleken met die van de gehele Tour van vorig jaar. Dat terwijl de ervaring leert dat de kijkcijfers van de Tour toenemen naarmate de finish in Parijs dichterbij komt.

In de recente Tourgeschiedenis was 2015 met gemiddeld ruim een miljoen kijkers een buitengewoon goed jaar, maar dat wordt toegeschreven aan het feit dat de Ronde van Frankrijk toen van start ging in Utrecht.

Nog wat resultaten uit de eerste week:
– De meest bekeken etappe afgelopen week was de eerste, met de tijdritten in Düsseldorf: gemiddeld 907.000 kijkers.
– Het meest bekeken moment afgelopen week was de finish van de tijdrit van Christopher Froome (1 juli rond 18.48 uur): 1,4 miljoen kijkers.
– De Tour de France-subsite op NOS.nl (nos.nl/tour) is in de eerste week ruim 2,2 miljoen keer bezocht; dat is een half miljoen keer meer dan in de eerste week van vorig jaar.

Deel dit artikel