’t Oog luidt 2017 uit met speciale eindejaarsprogrammering

’t Oog luidt 2017 uit met speciale eindejaarsprogrammering

De periode rond Kerst en Oud & Nieuw staat voor veel mensen in het teken van familie en terugblikken op het jaar dat achter ons ligt. NOS Met het Oog op Morgen sluit daar graag bij aan en heeft daarom weer een aantal gasten uitgenodigd van wie niet algemeen bekend is dat ze familie van elkaar zijn. Voor gesprekken over onder meer de betekenis van kerst en familie en over het jaar 2017. Om – in het laatste uur voor middernacht – de laatste dagen van het jaar op gepaste wijze af te sluiten.

Zaterdag 23 december
Te gast zijn de halfbroers Jaap Jongbloed en Tom Kleijn. Beiden zijn al heel lang journalist. Max van Weezel praat met hen over het vak en wat ze van elkaar hebben geleerd.
Ook uitgenodigd zijn Paul Witteman en Mike Boddé. Onderwerp van gesprek: de speciale uitzending van Podium Witteman vanuit Carré die op zondag 24 december op tv is. Boddé speelt daarin het moeilijke Tweede Pianoconcert van Rachmaninov.

Zondag 24 december
Mieke van der Weij ontvangt EO-presentator Feike ter Velde en NOS-verslaggever Peter ter Velde. Vader en zoon en het geloof ertussen.
Ook in de uitzending: een terugblik op de Elite-estafette in NOS Met het Oog op Morgen van een jaar geleden. Hoe zit het nu met de kloof tussen massa en elite? Een jaar geleden ging het er voortdurend over. Gaat dit kabinet de kloof verkleinen?

Maandag 25 december, Eerste Kerstdag
De gebroeders Blokhuis: muziekjournalist Leo, staatssecretaris Paul (van de ChristenUnie) en dominee Fred komen langs. Met Max van Weezel praten ze een uur lang over kerst bij de familie Blokhuis (met acht kinderen) en de rol van geloof en muziek in het gezin.

Dinsdag 26 december, Tweede Kerstdag
Sybrand van Haersma Buma en zijn zus Clarisse; hij CDA-partijleider en zij directeur van natuurbeschermingsorganisatie Sint Eustatius National Parks. In de studio in Hilversum gaat het over familie, geloof en rentmeesterschap.
Chris Kijne spreekt ook met Hans en Wout Westerhof, vader en zoon en beiden voetbaltrainer (geweest) in Mexico. Wout kwam in Mexico terecht omdat zijn vader trainer werd bij Chivas de Guadalajara en is nu zelf trainer bij CF Pachuca, waar Hans technisch directeur was. Maar die woont inmiddels weer in Nederland. Een gesprek over voetbal en de liefde voor Mexico.

Woensdag 27 december
Jaarlijks vanuit Studio Desmet in Amsterdam: het Presentatorendebat. De Oog-presentatoren laten voor één keer hun eigen licht schijnen over het nieuwsjaar 2017. Het debat staat dit keer onder leiding van Rob Trip.

Donderdag 28 december
Ze zijn tante en nichtje en ook nog alletwee correspondent in Groot-Brittannië: Tine van Houts en Suse van Kleef. Over de liefde voor Engeland (in kersttijd!) en natuurlijk over de Brexit.
In de zomer organiseerde ’t Oog een Feminisme-estafette. Deelnemers Shirin Musa (Femmes for Freedom), Hadjar Benmiloud (vileine.com) en journalist Phaedra Werkhoven bespreken nog één keer hoe het staat met het feminismedebat in Nederland, vijftig jaar na het verschijnen van ‘Het onbehagen bij de vrouw’ van Joke Smit.
De presentatie is in handen van Lucella Carasso.

Vrijdag 29 december
Te gast bij Simone Weimans zijn Bart Chabot en zijn zoon Splinter. De laatste werd onlangs voorzitter van de JOVD. Welke rol speelt politiek aan de keukentafel van de familie Chabot? En hoe gaat het met schrijver Bart, die worstelt met gezondheidsproblemen en zich mede daarom steeds minder in de media laat zien? Wat leren vader en zoon van elkaar?
Daarnaast haalt ’t Oog met Peter Kuipers Munneke en Gerrit Hiemstra het woelige weer van het afgelopen jaar nog eens in herinnering. Wordt 2018 net zo ontstuimig? En kunnen we het tij nog keren?

Zaterdag 30 december
Jan Wolkersbiograaf Onno Blom en zijn vader, voormalig NIOD-directeur Hans Blom, praten met Max van Weezel over geschiedenis, wetenschap, waarheidsvinding en competitie.
Daarnaast wordt teruggeblikt op de #metoo-estafette in NOS Met het Oog op Morgen van november. Wat hebben de #metoo-onthullingen en het bijbehorende debat ons tot nu toe gebracht en hoe zal #metoo zich ontwikkelen in 2018?

Zondag 31 december, Oudjaar
Geen Nederlandser traditie dan de Oudejaarsconference. ’t Oog geeft er zijn eigen draai aan met de cabaretuitzending. Mieke van der Weij neemt met cabaretiers Dolf Jansen, Yora Rienstra en de Vlaamse komiek Michael van Peel nog één keer het afgelopen jaar onder de loep.

Maandag 1 januari, Nieuwjaar
Chris Kijne gaat vijftig jaar terug in de tijd, naar het roerige jaar 1968. Het jaar van de Parijse studentenopstand, de Praagse Lente, de moord op Martin Luther King… En wat gebeurde er in 1968 eigenlijk in Nederland?

NOS Met het Oog op Morgen
Dagelijks, 23.00-24.00 uur, NPO Radio 1

Deel dit artikel