’t Oog met de feestdagen

’t Oog met de feestdagen

NOS Met het Oog op Morgen heeft een naam hoog te houden als het gaat om speciale uitzendingen rond Kerst en Oud & Nieuw. Dit jaar is geen uitzondering: rond de Kerstdagen staat opnieuw familie centraal en met Oudjaar in zicht verandert de focus naar terugblikken. Op het afgelopen jaar, en nog verder terug.
Hieronder een overzicht:

Vrijdag 21 december
Simone Weimans ontvangt de broers Johannes en Jakob Sigmond van Blaudzun. Hoofdonderwerp is – natuurlijk – muziek, maar ook hun jeugd bij de Pinkstergemeente komt aan bod.

Zaterdag 22 december
Jan Stekelenburg vierde onlangs zijn 50-jarig dienstverband bij NOS Studio Sport, waar hij eindredacteur en commentator is. Zijn zoon Maarten is bondscoach van het Nederlands Elftal onder 19, zoon Jeroen werkt ook bij Studio Sport (als verslaggever) en zoon Milan van Dongen is sportpresentator en -verslaggever bij FOX. Cees Grimbergen praat met hen over sport, sport op tv en hoe het komt dat ze allemaal het sportvirus hebben.

Zondag 23 december
Margriet Vroomans (presentator bij NPO Radio 4), haar zoon Jelle van der Meulen (jazzpianist) en haar broer Hans Vroomans (pianist van het Metropole Orkest) voeren een gesprek over muziek, van alle kanten. Jelle van der Meulen treedt ook live op met zijn trio. Presentatie: Mieke van der Weij.

Maandag 24 december
Wart Kamps (acteur en cabaretier) en zijn tweelingbroer Tim (schrijver en cabaretier) praten met Max van Weezel over hun (ingewikkelde) jeugd, wie ze zijn met en zonder elkaar, hun samenwerking en meer.

Dinsdag 25 december
Joost Vullings heeft op Eerste Kerstdag schrijver en Spanje-correspondent Edwin Winkels en Janneke Vreugdenhil (kokende schrijver/schrijvende kok, columnist) aan tafel. Over eten en hun liefde voor Spanje en elkaar. Ook is er een gesprek met de broers Chris (historicus) en Haye (scenarioschrijver en regisseur) van der Heijden. Over hun jeugd als zoons van een NSB’er en over hun leven en werk nu: geschiedenis, politiek en televisiemaken.

Woensdag 26 december
Maarten Diepbroek en Theo Pieter de Jong zijn alletwee predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Én ze zijn getrouwd. Presentator Chris Kijne praat met hen over kerstmis en over de status aparte van het homohuwelijk binnen de PKN. Hoe is het om journalist te zijn in Rusland? Die vraag wordt beantwoord door Derk Sauer (mediaondernemer in Moskou) en zijn zoon Pjotr (journalist van de door zijn vader opgezette Moscow Times). Ook over de hedendaagse (politieke) ontwikkelingen in het land van Vladimir Poetin.

Donderdag 27 december
Het jaarlijkse Presentatorendebat, live vanuit Studio Desmet in Amsterdam. De presentatoren van NOS Met het Oog op Morgen blikken terug op 2018. Lucella Carasso leidt de discussie. Live muziek is er van de band Blackbird.

Vrijdag 28 december
NOS-correspondenten Lucas Waagmeester (Turkije), Marc Bessems (Brazilië) en Amerikakenner Eelco Bosch van Rosenthal hebben ‘hun’ landen in onze uitzendingen het laatste jaar geregeld “diep verdeeld” genoemd. Waarom precies? En is er een remedie tegen die verdeeldheid? Simone Weimans praat er met hen over. Schrijver en oud-uitgever Vic van de Reijt en zijn schoonzoon Jamal Ouariachi zijn er ook, om het te hebben over het schrijverschap.

Zaterdag 29 december
In hoeverre zijn we ons het afgelopen jaar onder invloed van alle digitale privacyontwikkelingen (gegevensdiefstal Facebook, hackende Russen, maar ook de privacywet en datalekken) bewuster geworden van onze kwetsbaarheid op internet? Max van Weezel praat erover met techjournalist Eva de Valk, europarlementariër Marietje Schaake en cybersecuritydeskundige Astrid Oosenbrug. Verder bespreekt muziekjournalist Gijsbert Kamer dé platen van 2018. Over film, het creatieve leven in Nederland en hun Algerijnse jeugd gaat het met filmmaker Karim en zijn broer, acteur/mimespeler Hakim Traïdia.

Zondag 30 december
Ode aan Groot-Brittannië. Áls de Brexit erdoor komt in 2019, wat gaan we dan missen aan Groot-Brittannië? Presentatie: Mieke van der Weij.

Maandag 31 december
2018 wordt uitgeluid met De Stemming Jaaroverzicht. Een unieke terugblik op het afgelopen politieke jaar, zoals alleen Max van Weezel en Joost Vullings dat kunnen.

Dinsdag 1 januari
In 2019 is het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Die ”giant leap for mankind” wordt op Nieuwjaarsdag besproken door astronaut André Kuipers, Philippe Schoonejans van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en sterrenkundige Frans Snik. De presentatie is in handen van Coen Verbraak.

Woensdag 2 januari
Op 21 januari 1969 vond de eerste homodemonstratie plaats in Nederland, tegen het zogenaamde ‘homoseksuelen-artikel’, 248bis. Inmiddels zijn we 50 jaar verder, hoe is het met de positie van de homoseksuelen in Nederland? Presentatie: Herman van der Zandt.

NOS Met het Oog op Morgen
23.00-24.00 uur, NPO Radio 1

Deel dit artikel